joi, 30 iunie 2011

Thai food.....la tine acasa!

Bucataria thailandeza se deosebeste prin culoare si aroma deosebita. Sunt retete foarte aromate, iuti, sanatoase si usor de pregatit!

V-am propus saptamana trecuta o varianta adaptata a aceeleasi retete: green thai curry shrimp.
Desi contine cuvantul 'curry' nu are legatura cu acest condiment.
Daca veti avea curiozitate si rabdare sa incercati reteta va veti indragosti de ea!
Sunt multe variante de pregatire si poate fi facut cu creveti, pui sau ciuperci in varianta vegetariana.
Aveti nevoie de urmatoarele:
- fasole verde un un bol mic
- jumatate dintr-un ardei iute rosu
- o lingura de ulei de susan
- o lingura de ulei de nuci sau alune
- 400 gr de creveti
- 400 ml lapte de cocos (gasiti link-ul la sfarsit)
- sucul de la o lamaie verde(lime)

Sos:
2 bucati de lemongrass (gasiti la Metro)
4 cepe mici
3 ardei verzi
4 catei de usturoi
o radacina de ghimbir cat un deget(gasiti la Metro)
un bol de coriandru proaspat(gasiti la Metro)
3 lingurite de sos de soia(link-ul il gasiti la sfarsit)
1 lingura de sos de peste (gasiti la Mega Image)

Luati cele doua bucati de lemongrass si taiati capetele lemnoase apoi striviti-l cu un cutit.
Puneti in blender toate ingredientele pentru sos, inclusiv lemongrass-ul, si amestecati pana obtineti o pasta care miroase incredibil.
Puneti pe foc un woc sau o tigaie mai adanca cu linguritele de ulei, adaugati bolul de fasole verde si la cateva minute crevetii. Lasati 3 sau 4 minute pana se fac crevetii roz (ei proaspeti sunt gri, in comert se gasesc mai mult prefieri adica deja roz). Adaugati sos-ul din blender si mai lasati 2 minute apoi puneti laptele de cocos mai lasati un pic sa se amestece toate ingredientele si stingeti focul. Adaugati sucul de lime si amestecati.
Presarati coriandru taiat marunt sau busuioc.
Fierbeti conform instructiunilor orez basmatti sau jasmin. Scurgeti bine de apa si adaugati sare si piper dupa gust.
Cam asta este!
Pare complicat dar, in realitate, este foarte simplu si dureaza incredibil de putin, oricum merita orice efort!
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/lapte/lapte-de-cocos-400-ml-rapunzel.html
http://www.alegebio.ro/sos-de-soia-shoyu-250-ml-crudigno.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/otet-si-ulei/ulei-de-arahide-500-ml-crudigno.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/otet-si-ulei/ulei-de-susan-eco-500-ml-fertilia.html

marți, 28 iunie 2011

Crema de fata, corp, maini si tot ce vreti voi

Ce mancam, ce gandim dar si ce aplicam pe piele zilnic reflecta starea noastra de sanatate. In toate produsele cosmetice de sinteza exista zeci de produse chimice pe care organismul nostru le absoarbe in fiecare zi. Consumul acestor produse este foarte crescut din doua mari cauze: marketing-ul foarte agresiv si peste tot(reclame stradale, vedete care le recomanda, tv, radio) si obisnuinta. Ne-am obisnuit sa folosim aceste produse si, de cele mai multe ori, nu avem timp sau dispozitie sa incercam si altceva. Stiu ca, poate, nu multi sunteti de acord cu mine dar daca sunteti deschisi si incercati sunt sigura ca o sa folositi creme naturale pe viitor.
Crema din imagine am facut-o in 15 minute, aseara, acasa la o prietena care isi achizitionase ingredientele de cateva zile. Contine uleiuri naturale, presate la rece, care sunt foarte bogate in antioxidanti si aloe vera, hidrateaza in profunzime si se absoarbe foarte repede in piele.
Eu folosesc unt de cacao ca si baza dar in crema din imagine este folosita ceara de albine. Se prepara in felul urmator:
-Topim ceara de albine sau unt de cacao, unt de shea, unt de mango intr-un vas ceramic la bain-marin,
-Intr-un alt bol amestecam uleiuri de masline, catina, migdale, extract de morcov, unei de galbenele si cateva picaturi de ulei esential de care vreti, noi am folosit ulei de wildrose,
-Scoateti aloe vera din frigider sa ajunga la temperatura camerei,
-In vasul in care se topeste ceara punem cateva cubulete de emulsificator natural pentru ca uleiurile sa se amestece cu aloe vera,
-Cand se topesc emulsificatorul si ceara amestecand cu o spatula din ceramica sau lemn incontinuu adaugam uleiurile din bol,
-Turnam incet aloe vera si amestecam continuu pana se omogenizeaza si devine cremoasa.
Nu am pus exact proportiile pentru ca nici eu nu le-am cantarit. Depinde ce ce cantitate faceti si de ce tip de piele aveti. Daca este pielea uscata folositi trei sferturi uleiuri si un sfert aloe. Pentru piele echilibrata jumatete ulei jumatate aloe. Piele grasa trei sferturi aloe restul uleiuri. Este o crema care va lasa libertate sa va jucati cu aromele si ingredientele.
Crema aceasta este foarte consistenta si trebuie sa utilizati mai putina decat cea din comert pentru aceeasi suprafata. Puteti inlocui oricare din uleiurile din reteta cu altele de fapt va puteti juca cu toate ingredientele dupa bunul plac, va stimuleaza imaginatia.
La Alege Bio avem toate ingredientele si un recipient cu pompita(de plastic este adevarat voi cauta si din sticla) care costa 2 sau 3 lei si este perfect pentru utilizarea si transportul in vacanta a cremei.
Cea mai frumoasa zi va doresc!
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/otet-si-ulei.html?limit=30
http://http://www.alegebio.ro/produse-cosmetice/ape-florale-si-uleiuri-cosmetice.html

luni, 27 iunie 2011

Muguri de pin


Cea mai multa energie, vitamine si tot ce-i bun pentru noi luam din fructe, legume si seminte consumate in stare cruda, adica vii. Problema e ca din multiple cauze (timp, bani, existenta de produse procesate mult mai ieftine) consumam mult prea putine.
O carte foarte interesanta in aceasta directie este 'Sa traim sanatos fara toxine' scrisa de Dr Robert Morse. In carte este explicat in mod practic de ce ar trebui sa mancam cat mai multe alimente vii si care este rolul lor pentru organism. Nu fac reclama acestei carti pur si simplu o citesc in prezent si o gasesc foarte interesanta.
Astazi vreau sa va atrag atentia catre un produs relativ nou aparut in retetele preparate de noi romanii, semintele de pin. Se pot adauga in salate de tot felul in hommus, in sosuri crude de diverse seminte, sos pesto sau macinate pe prajituri.
Ele sunt sunt seminţe comestibile ale arbustului cu acelaşi nume, pinul. În lume există aproximativ 20 de specii de pini care produc aceşti muguri comestibili. Obiceiul de consum al acestor seminţte datează încă de pe vremea grecilor şi romanilor, care obişnuiau sa le păstreze în amestec cu mierea de albine.
Pentru ca un astfel de pin sa poată ajunge la producerea de seminţe, este necesar să treaca de la 15 până la 25 de ani de la plantare. Culegerea mugurilor de pin se realizează manual, lucru ce impune şi costuri mai mari de vânzare a acestora pe piaţă. Din punct de vedere al informaţiilor nutriţionale, mugurii de pin pot conţine între 10% – 34 % proteine, în funcţie de specia de la care provin şi aduc un aport important de fibre organismului.
Mugurii de pin contin uleiuri volatile cu proprietati antiseptice, antiinflamatorii si expectorante, tanin care reduce durerea si iritatiile, alcool si rezine cu un efect balsamic in tuse, bronsite si alte afectiuni respiratorii. In plus, mugurii sint bobati in acid ascorbic, pinitol si un principiu amar, pinipicrozida. Sursa Jurnalul National.
Spor la cat mai multe retete usor de realizat, hranitoare si pline de imaginatie!
Daca faceti ceva interesant nu ezitati sa postati!
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/seminte-si-samburi/seminte-de-pin-50-gr.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/seminte-si-samburi/samburi-de-pin-100-gr-rapunzel.html

joi, 23 iunie 2011

Cu ce ne ajuta gandirea pozitiva?


Sa gandesti pozitiv este o mare provocare!
As fi tentata sa spun ca doar in vremurile noastre insa, deschizand orice carte de istorie, este evident faptul ca in trecut oamenii se confruntau cu mult mai multe greutati. Deci tot timpul a fost o provocare sa gandesti pozitiv si sa vezi partea plina a paharului. Ar trebui sa fim fericiti ca traim ACUM dar evident nu este asa.
De ce suntem tentati sa vedem partea mai putin buna a lucrurilor?
Nu imi dau seama de ce, sunt persoane mult mai in masura decat mine sa ne ofere un raspuns stiintific la aceasta intrebare. Un fapt este cert, daca nu vom reusi sa vedem partea buna a lucrurilor in fiecare moment al vetii noastre nu vom fi niciodata fericiti! Tot timpul vom vrea mai mult si mereu vor fi lucruri care vor fi 'in calea fericirii noastre'.
In fiecare zi vad oameni care sunt agresivi si suparati fara un motiv evident. Astazi, de exemplu, la Administratia Financiara erau mai multe doamne care asteptau motiv de cearta cu orice pret. Nu va ganditi ca m-am certat cu cineva sau ca sunt necajita din cauza asta. Nu este cazul, pur si simplu am observat si astazi ca sunt multi oameni nemultumiti si ca poate vor sa fie asa.
Noi suntem plazmuirea gandurilor noastre, daca gandurile noastre sunt negre cum vrem ca viata noastra sa fie alba?
'Mens sana in corpore sano' se pare ca anticii aveau dreptate. Nu putem fi sanatosi la corp daca mintea noastra nu este sanatoasa. Daca suntem suparati si frustrati din orice mic motiv putem face ulcer, gastrita, boli de inima si lista se poate mari. Daca vrem sa cautam motive pentru a fi suparati vom gasi in fiecare clipa: intarzie metroul, autobuzul este plin, la naiba am pana, s-a luat lumina, etc. Dar daca am spune bine ca intarzie metroul pentru ca imi pot lua o apa sau ce bine ca a venit autobuzul, etc. Normal ca autobuzul este plin chiar daca a venit dar cu ce putem schimba acest fapt? Cu nimic deci de ce sa ne suparam pe ceva pe care nu il putem schimba?
Daca accesati link-ul de mai jos o sa cititi un studiu facut pe 3000 de subiecti de ABC News.
http://totb.ro/?p=5611
Sportul si miscarea fizica ne ajuta foarte mult sa ne mentinem sanatosi si optimisti.
Cu totii stim ca daca nu facem miscare, muschii ni se atrofiaza. Ceea ce multi oameni nu inteleg insa, este ca si creierul isi mentine o forma mai buna atunci cand corpul este exersat si sangele - pus in miscare. Si aici nu este vorba numai despre capacitatea de a invata o noua limba straina sau de a rezolva cuvinte incrucisate cu un nivel ridicat de dificultate ci, dupa cum au descoperit cercetatorii, reconfirmand o lege antica, exercitiul fizic este critic pentru chiar sanatatea propriu-zisa a mintii.
Miscarea moderata este benefica, dar tonifierea sistemului circulator cu ajutorul exercitiilor aerobice ar putea fi cheia reala a fitness-ului cerebral
. Intr-un studiu derulat in 1995 pe 1.192 de subiecti sanatosi cu varstele curpinse intre 70 si 79 de ani, neurologul Marilyn Albert de la Universitatea Johns Hopkins si colegii sai au masurat cognitia cu o baterie de cerinte care dura aproximativ 30 minute sa fie completata si includea teste de limbaj, de memorie verbala si nonverbala, conceptualizare si abilitate vizuala spatiala. Cercetatorii au descoperit ca cei mai buni indici ai schimbarilor cognitive in bine, intr-o perioada de doi ani, erau activitatea extenuanta si o puternica solicitare pulmonara.
Subiecti sanatosi intre 70 si 79 de ani? Hmmm...
Cati oameni la aceste varste pot spune ca sunt sanatosi la noi in tara. Cred ca procentul este foarte mic. La noi nu se face sport si nu acordam suficienta atentie alimentatiei. Cand spun suficienta atentie nu ma refer, desigur, la gust!
Sanatate maxima va doresc si sa incercam sa ne facem mai putine griji pentru lucrurile pe care nu le putem schimba!

marți, 21 iunie 2011

In seara asta avem thai food..yeeii

Delicios!
Green thai curry (chicken) dar eu am facut cu creveti.
Se prepara foarte rapid 10-15 min. Sunt spaghetti de orez fierte 5 min si strecurate bine. Sosul este facut din 2 ardei grasi verzi, 1 catel usturoi, coriandru verde, patrunjel verde, putin ghimbir cateva felii, 3 bucati de lemongrass, zeama de la o jumatate de limeta si o cutie de lapte de cocos. Puse toate in robot sau blender si mixate pana ajung ca o pasta. Crevetii i-am pus in tigaie cu putin ulei de prajit si sos de soia. Am presarat putin curry peste ei si rom alb. In 2 sau 3 min se adauga sosul din blender dat printr o strecuratoare inainte, ghimbir-ul si lemongrass-ul sunt cam aspre. Mai lasa 1 minut si stingeti focul. Apoi pune sosul peste spaghetti. Se pune sare si piper dupa preferinte.
Este o mancare sanatoasa pentru ca sosul este facut folosind toate ingredientele proaspete si se tin 1 minut doar pe foc. Poti sa inchizi focul inainte sa pui sosul.
Laptele de cocos este foarte sanatos ! Acesta este foarte bogat in fier, potasiu si fosfor. Este totodata o sursa de magneziu, cupru, seleniu si zinc. Toate aceste minerale sunt o adevarata binefacere pentru corpul tau, mai ales pentru frumusetea pielii si sanatatea psihica.
Pastele de orez sunt dietetice deci pofta buna!
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/lapte/lapte-de-cocos-400-ml-rapunzel.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/paste/spaghetti-de-orez-250-gr-rapunzel.html
http://www.alegebio.ro/sos-de-soia-shoyu-250-ml-crudigno.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/sare-zahar-condimente/amestec-de-boabe-de-piper-in-rasnita-30-gr-sonnentor.html
http://www.alegebio.ro/curry-dulce-sonnentor-35-gr.html

Puncte in plus pentru hrisca...

Pentru ca sunt 'pro' alimentatie diversificata astazi va scriu despre hrisca. Unii o stiu mai mult altii mai putin.
Am observat, cu mare tristete, ca multi oameni care stiu si cumpara hrisca sufera de diverse afectiuni sau au primit recomandari de la medici si nutritionisti sa consume.
Haideti sa vedem ce este hrisca si de ce ar trebui sa o includem in alimentatia noastra.
Hrisca a fost "domesticita" si cultivata pentru prima oara, se pare, in Asia de sud-est, acum cca 8000 de ani. S-a raspandit cu rapiditate in Asia Centrala si in Extremul Orient. Alte surse plaseaza origine ei in Tibet, iar in Balcani prezenta ei este datata cu cca 6000 de ani in urma. Creste pe terenuri putin fertile, chiar acide, dar care trebuiesc bine drenate. De asemenea, nu ii priesc zonele cu temperaturi ridicate.
Continutul in minerale este ridicat: fier, zinc, seleniu. Compusii aromatici (cei care au la baza un nucleu benzenic) si care intr-adevar dau "aroma", parfumul caracteristic pentru hrisca sunt in principal reprezentati de salicilaldehida (2-hidroxibenzenaldehida.

Un rol deosebit il au compusii cu valoare antioxidanta cum este rutinul si taninurile. Hrisca a constituit mult timp sursa principala de extragere a rutinului din care se obtine rutozidul.

Desi nu este o cereala, hrisca intruneste calitatile fainei de grau integrala. Este de fapt superioara graului din multe puncte de vedere: contine mult mai putine glucide, nu contine gluten, contine cantitati mari de lysina (aminoacid esential), fier, seleniu si mai mult calciu, cantitati impresionante de antioxidanti si se prezinta ca o alternativa la grau pentru cei care au intoleranta la cereale.
Semintele de hrisca sunt aromate si usor dulcegi. Ele pot fi consummate crude, fierte sau prajite, simple sau in amestec cu alte alimente, sau ca faina, de asemenea in numeroase combinatii. Sunt celebri taieteii japonezi soba, care constituie alaturi de orez un aliment de baza in arhipelagul nipon. Nu mai putin gustoase sunt galetele frantuzesti facute din "faina neagra - ble noire". In Japonia, hrisca este la mare pret, fiind o adevarata arta sa se prepare taieteii soba de diferite dimensiuni. Japonezii consuma cu mare placere si planta verde, in special in primele stadii de dezvoltare. De asemenea, Korea este un mare consummator de hrisca, din faina fiind obtinute nenumarate tipuri de taietei, supe si jeleuri. In Rusia si Polonia hrisca este foarte folosita.
Sa trecem la partea interesanta, cum o putem prepara?
Boabele de hrisca de pot rasni si din ele se face paine dospita sau paine 'raw vegan'.
Hrisca imbogateste mult gustul supei de legume si a tuturor tipurilor de supa.
Se poate fierbe cateva minute apoi pune in tigaie sau woc cu ciuperci, dovlecei sau ardei gras pentru un fel de mancare sau garnitura delicioasa!
Sub forma de fulgi se poate consuma in stare naturala cu lapte, vegetal sau animal, alaturi de alte cereale sau simpla. Si cu iaurt merge foarte bine.
O puteti pune la germinat si consuma in diferite stadii de dezvoltare in salate. In acest fel este foarte hranitoare si va aduce beneficii foarte importante pentru sanatate!
Sper sa incercati hrisca deschisi la minte si la suflet!
Spor!
http://www.alegebio.ro/hrisca-500gr-rapunzel.html
http://www.alegebio.ro/fulgi-de-hrisca-350-gr-primeal.html
http://www.alegebio.ro/faina-de-hrisca-integrala-1-kg-solaris.html
http://www.alegebio.ro/faina-de-hrisca-bio-250-gr-biorganic.html

luni, 20 iunie 2011

Ce mancam devine ceea ce suntem...!


"This Food Revolution is about saving America's health by changing the way people eat. It's not just a TV show; it's a movement for you, your family and your community. If you care about your kids and their future, take this revolution and make it your own. Educate yourself about food and cooking, and find out what your child is eating at school. Make only a few small changes and magical things will happen. Switching from processed to fresh food will not only make you feel better, it will also add years to your life." Jamie Oliver

Va place pizza?

Cine nu a vazut desenele animate 'Testoasele ninja' in care, la finalul fiecarui episod, testoasele se delectau cu pizza?
Curios, poate, pizza poate fi un aliment foarte sanatos. Totul sta in modalitatea de preparare.
Blatul trebuie facut proaspat, nu congelat sau semipreparat, iar topping-urile (as fi vrut sa pun un cuvant romanesc dar inspiratia nu m-a ajutat) sa nu contina mezeluri sau cascaval in exces.
Sunt cateva locuri in Bucuresti unde se face pizza sanatoasa si deosebit de gustoasa insa o puteti pregati si acasa.
La prepararea blatului foloseste faina alba de grau, secara, putin malai fin si tarate de grau. In acest fel, blatul va fi bogat in fibre, iar digestia ta va fi una foarte sanatoasa.
Foloseste foarte mult sos. Sucul de rosii cu pulpa este bogat in lycopen, un antioxidant foarte puternic care te-ar putea ajuta sa previi cateva boli cronice.
Adauga mozzarella cu moderatie si pune in cuptor. Cand este gata pune din belsug rucola proaspata sau spanac proaspat.
Cateva felii taiate foarte fin de parmezan ii completeaza de minune gustul.
Este un fel de pizza foarte gustos si sanatos!
Sunt foarte multe moduri prin care putem facem pizza sanatoasa, cred ca ideea este sa nu amestecam foarte multe ingrediente si sa nu folosim mezeluri despre care stim ca sunt 'rele'.
Daca pastram un echilibru in toate sunt sigura ca ne putem pastra sanatosi si voiosi!
Spor!
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/faina.html?limit=30
http://www.alegebio.ro/seminte-de-legume.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/sosuri/sos-de-pizza-bio-340-gr-viragoskut.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/sosuri/ketchup-iute-bio-310-gr-vitafood.html

vineri, 17 iunie 2011

Plante aromatice in ghiveci..


Revin cu aceasta tema deoarece au crescut busuiocul si patrunjelul in ghivece.
Patrunjelul stim cu totii la ce se foloseste iar cu busuiocul putem realiza delicioasul sos pesto si multe altele. Plantele necesita un minim de efort, doar semanate in ghiveci si udate la o zi sau doua.
Spor!
http://www.alegebio.ro/seminte-de-legume.html

joi, 16 iunie 2011

Salata de paste cu legume proaspete...


Cum am ajuns tarziu in seara aceasta acasa, prin figider nu era mare lucru, am decis sa fac o salata. Aceasta a fost gata in 15-20 de minute (se poate si mai repede dar eu sunt mai lenta). Aveam ideea aceasta de ceva vreme, am cautat un pic pe net si am gasit pe site-ul lui Adrian Hadean o reteta de salata cu paste. Am adaptat-o un pic si vedeti in foto ce a iesit.
Este foarte buna, slaba caloric, racoritoare si vitaminizanta. Se poate adauga si avocado insa eu nu am avut.
Reteta este cam asa:
o rosie
2 ardei verzi
o ceapa rosie
2 castraveti
branza telemea
somon afumat
paste fundite(sau ce forma aveti)
un dovlecel taiat rondele si tras in tigaie 3 min (cu putina sare si piper) apoi lasat la racit.
Am taiat toate legumele si adaugat branza si somonul. Pastele le-am strecurat bine, am pus ulei de masline, sare, piper, putin ulei picant, busuic uscat apoi le-am adaugat peste legumele taiate. Dupa ce se racesc bine dovleceii se pun in salata.
Sosul este facut din 3 linguri mari de iaurt, ulei de masline, ulei de migdale, ulei de nuci, sare si piper. Am pus busuioc proaspat si asa este!
Din aceasta cantitate au iesit doua portii mari.
Enjoy
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/paste.html?limit=30
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/otet-si-ulei.html

miercuri, 15 iunie 2011

Ce este si la ce se foloseste Quinoa?

Numită de către incaşi chisaya mama (mama tuturor cerealelor), quinoa a fost adusă pe continentul european de către coloniştii spanioli, care o numeau hrană pentru indieni. Europenii nu au apreciat în mod deosebit această cereală şi i-au forţat pe băştinaşi să cultive o altă plantă indigenă, dar apreciată și pe bâtrânul continent: porumbul.
Popularitatea quinoa este de dată recentă şi se datorează studiilor efectuate pe boabele de quinoa care au scos în evidenţă calităţile ei: foarte hrănitoare, benefică pentru sănătatea umană – în special pentru rinichi şi problemele sistemului circulator cauzate de colesterolul crescut.
Boabele de quinoa sunt bogate in vitaminele A, B, C, D, E si K. De asemenea, sunt o sursa buna de fier, calciu, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc. Datorita vitaminelor si mineralelor, quinoa stimuleaza sistemul imunitar. De asemenea, boabele acesteia incoltite sunt recomandate pentru tratarea tulburarilor cauzate de ficatul lenes: oboseala, alergii, balonare, indigestie cronica, puls slab. Mai mult, quinoa contine mai mult calciu decat laptele si are proteine de mai buna calitate decat cele din carne. Nu produce colesterol sau rigidizarea arterelor si reduce cantitatea de grasimi din singe. Consumul frecvent de quinoa scade riscul problemelor cardiace si intareste rinichii. Pe linga aceste avantaje, quinoa ecologica mai prezinta un atu: nu a fost “tratata” cu pesticide si alte chimicale de sinteza care consumate pot provoca probleme de sanatate.
Quinoa se poate pregati prin oparire cu apa fierbinte sau, pur si simplu, lasata la inmuiat in apa rece. O puteti folosi pentru a adauga consistenta salatelor, in supe sau mancare cu legume.
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/cereale.html?limit=30

marți, 14 iunie 2011

Deseurile din apele Romaniei

Aceste este raul Sabar!
Trec pe langa el in fiecare dimineata si seara in drum spre casa. De trei ani observ mirosul insuportabil pe care il degaja in special dimineata devreme si seara mai tarziu. De tot atatia ani ma plang si nu iau nici o atitudine. Astazi m-am hotarat sa scriu despre aceasta grava problema de mediu. Noi, romanii, ne batem joc de apele si de tara noastra pornind de la cei ce ne conduc si terminand cu fiecare co-locuitor al acestei tari. Sunt foarte multe rauri in situatia aceasta.
Cel mai cunoscut este Dambovita.
Doamne fereste sa treceti seara sau dimineata prin dreptul localitatii Budesti din Calarasi. Miroase insuportabil. Nu pot sa imi dau seama de ce in anul 2011 inca deversam materiile fecale si hartia igienica in rauri!
Nu stiu exact cum garda de mediu, impreuna cu tot ministerul, accepta una ca asta. Nu stiu cum nu ia nimeni care, ar trebui, atitudine. Pe link-ul urmator puteti citi mai multe informatii despre marea si grava poluare care are loc in Dambovita. Dambovita care se varsa in Arges si acesta in Dunare. Noi mancam crap pescuit din Dunare unde ajung in fiecare zi tone de fecale si deseuri.
http://www.gandul.info/printare/reportaj/dambovita-o-hazna-cu-1-900-000-de-afluenti-galerie-foto-3418359
Toate orasele, pe care le-am vizitat, se ingrijesc si exploateaza in scop turistic apele de care sunt traversate. Dambovita noastra arata deplorabil, nici nu stiu ce pescuiesc bietii pescari pe care ii vad mereu cu undita in apa.
Ce putem face?
Ei bine, inca nu stiu.
Daca are cineva vre-o sugestie o astept cu mare drag. In tot cazul trebuie sa incercam sa schimbam Romania, in bine desigur, fiecare dintre noi dupa puteri.
Daca asteptam mereu de la altii, de la guvernanti de exemplu, in mod sigur nu se va schimba nimic.
Cu drag!

luni, 13 iunie 2011

Istorie si traditii....


Astazi este zi de Sarbatoare!
M-am gandit ca este bine sa cunoastem macar un pic din semnificatia acestei zile.

Rusaliile sau Cincizecimea sunt una dintre cele mai mari sarbatori ale crestinatatii. Se considera ca acest moment simbolizeaza inceputul crestinatatii. Conform Scripturii in aceasta zi Duhul sfant s-a coborat asupra apostolilor dandu-le darurile necesare pentru propovaduirea Evangheliei.

De aceasta sarbatoare sunt legate multe obiceiuri si superstitii. Se spune ca Rusaliile ca si denumire, dar si moment al sarbatoririi s-ar suprapune pe o veche sarbatoare romana. Rosalia sau Sarbatoarea Trandafirilor era o zi inchinata cultului mortilor.In aceasta zi se aduceau zeilor daruri: alimente si trandafiri pentru imbunarea sufletelor celor disparuti. Crestinii considera Rusaliile ca fiind ziua de nastere a Bisericii crestine.
In tara noastra sunt diferite obiceiuri si traditii pentru cincizecime.Spre exemplu in Moldova si Transilvania sarbatoarea dureaza 3 zile,in vreme ce in Muntenia si Oltenia se sarbatoreste o saptamana intreaga.
Obiceiuri si traditii de Rusalii
In mitologia si folclorul romanesc, Rusaliile sunt numite si Dansele, Ielele, Paraidele, Sfintele, Soimanele sau Zanele.
Ielele sunt un fel de zane cu puteri magice care se spune ca s-ar scalda in izvoare si ar dansa goale in padure. Jocul Ielelor sau Hora Ielelor fiind unul dintre cele mai temute mituri care nu o dat au inspirat artistii.
In tara sunt tot felul de datini legate de aceasta sarbatoare. In judetul cluj se practica impanatul boului, in vreme ce in judetul Mures se obisnuieste udatul nevestelor.Intr-un sat din judetul Brasov, ceata tinerilor ii colinda pe batrani.
Cam peste tot in tara de Rusalii se duc la Biserica crengi de nuc sau de tei pentru a fi sfintite. Aestea se pun apoi la porti, stresini sau icoane.
Ramurile de tei folosite la Rusalii sunt pastrate peste vara pentru a putea fi folosite in practicile de alungare a furtunilor si a grindinii. In adoua zi de rusalii de afltfel se sfintesc holdele pentru a fi ferite de rindina.
Legat de Rusalii este si faimosul joc al Calusarilor, dans ritual care vine de la saritul peste foc pentru a scapa de iele, zanele rele.Calusarii merg la bolnavii din sat ina doua zi de rusalii pentru a izgoni boala. Dansul lor a fost deseori comparat cu un ritual de exorcizare.
Ca si la orice mare sarbatoare este interzis sa muncesti. Se spune ca celor care muncesc de Rusalii li se stramba gura.
In Bihor satenii duc la biserica vase si oale cu faina si furaje pentru a fi sfintite. In aceste oale urma sa se faca mancare in timpul anului, iar animalele care vor consuma mancarea binecuvantata vor fi ferite de cele rele. Din faina se coace paine pe vatra care e mancata in familie.
In Halmeu, in nordul tarii, ielele sunt alungate cu capsuni Capsunile nu trebuie sa fie stricate altfel ielele se intorc si ii iau graiul nesabuitului. Iar cel care arunca cel mai departe capsuna va fi ajutat de Dumnezeu si va avea recolta cea mai bogata.
Rusaliile sunt ultimele zile in care se mai poate face pasca. De aici inainte si pana la Pasti, acest lucru nu mai este ingaduit.
Pentru aceasta sarbatoare gospodinele vor pregati pasca,colaci, sarmalute in foi de vita, ciorba cu multe verdeturi si mancaruri care au la baza legume si fructe de sezon.
Am preluat acest articol de pe 'culinar.ro'

duminică, 12 iunie 2011

Mai multa imaginatie in bucatarie cu legume......

Cu ceva timp in urma am vazut un interviu cu Dan Chisu. Acesta spunea ca fiecare dintre noi trebuie sa si formeze propriul stil culinar(formularea este mai mult sau mai putin exacta dar ideea aceasta este). Mi a ramas intiparit in minte acest lucru! Nu este o revelatie sau ceva ce nu am mai auzit insa este adevarat ca majoritatea oamenilor nu au un stil culinar definit.
Intrebati orice gazda 'Ce avem la cina?' si vi se va raspunde cel mai des: friptura, carnati. chiftele sau alt preparat pe baza de carne. Motivul este evident, multi oameni considera carnea ca fiind elementul central al unei mese, partea cea mai gustoasa si satioasa. Nimic iesit din comun insa, in acest fel, ne limitam posibilitatile foarte mult. Cu oricine vorbesc, principala scuza pentru asta este lipsa timpului alocat prepararii hranei zilnice. Nu contest acest fapt dar sa pregatesti o mancare cu legume ia mai putin timp decat sa faci mancaruri elaborate si prajite. Problema este, cred eu, lipsa informatiilor si cel mai grav a dorintei de nou, de a invata si experimenta lucruri noi.
Nu spun ca trebuie sa devenim toti vegetarieni (desi nu este un lucru rau) dar as vrea sa includem din ce in ce mai multe legume si salate in dieta noastra zilnica.
Legumele sunt sanatoase, sunt hrana vie care confera energie si pofta de viata, va ajuta sa slabiti si previn bolile. In plus, cand sunt preparate cu pricepere si interes, sunt delicioase!
Aproape a venit vara si vom avea foarte multe posibilitati de a ne juca cu legumele in bucatarie. Mai jos voi scrie o reteta, preluata dintr-o carte publicata de Reader's Digest, cu legume.
Va doresc un week-end superb!
GAZPACHO
Aceasta supa usor condimentata si racoritoare contine licopen, o substanta fitochimica anticancerigena care se gaseste in rosii.
4 cani suc de rosii
4 rosii tocate bucati mari
1 castravete, curatat, tocat mare
1 ardei gras galben mic, curatat de seminte si tocat
3 cepe verzi tocate fin
1/4 cana suc proaspat de lamaie
1/4 cana busuioc proaspat, tocat
1 catel de usturoi, zdrobit
1/4 ligurita de sare
1/4 lingurita piper negru
1/4 lingurita sos iute de ardei rosu
Intr-un castron mare se amesteca sucul de rosii, castravetele, ardeiul gras, ceapa verde, sucul de lamaie, busuiocul, usturoiul, sarea, piperul si sosul iute de ardei. Gazpacho se lasa la frigider o ora inainte de a se servi.
Eu prefer sa fac sosul de rosii din rosii proaspete taiate cubulete si puse in blender cu o cana de apa. La aceasta supa merg de minune crutoanele cu oregano si stropite cu ulei de masline!
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/legume-si-fructe-proaspete.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/sare.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/legume/tomate-uscate-la-soare-bio-280-gr-sparta.html

sâmbătă, 11 iunie 2011

Despre miere......

Mierea este substanta zaharoasa pe care o produc albinele prin colectarea nectarului floral si extrafloral sau a unui alt suc luat de pe plantele vii, prin transformarea lui, sub actiunea enzimatica a salivei si a sucului gastric al albinelor. In timpul depozitarii nectarului in celule, apa care este in plus va fi indepartata prin ventilare. Dupa aceea mierea este gata pentru a fi consumata (albinele capacesc fagurii). In acest caz, mierea va contine numai 20 la suta apa, cit este normal ca ea sa fie consumata. Pentru a obtine 1 litru de miere sunt necesare 5 kg de nectar. Mai adaugam si faptul ca pentru a cara 1 kg de nectar este nevoie de 20.000 pana la 100.000 de zboruri. Un roi de albine (30.000 la 60.000) poate fabrica 1 kg de miere pe zi. Calitatea si cantitatea de miere sunt determinate de factorii geografici si botanici, precum si de sezon. Originea florala a nectarului influenteaza culoarea, gustul si viscozitatea mierii.
Am scris toate aceste lucruri pentru ca, noi credem, ca este necesar sa cunoastem procedeul prin care sunt facute produsele pe care le consumam pentru a le aprecia la adevarata lor valoare. Cand intram intr-un supermarket ne invadeaza multitudinea de produse care se revarsa in fata ochilor nostri. Peste tot preturi, campanii de marketing foarte agresive incat uitam de unde provin acele borcanele si cum anume se justifica pretul lor. De multe ori cumparam din supermarket miere care, de fapt , este intr-un procent foarte mic, iar restul zahar si apa plus multe chimicale pentru gust, culoare si consistenta. Este mic pretul unui borcan in comparatie cu un borcan de miere 100%.
Cu aceste precizari facute voi detalia, mai jos, cateva dintre calitatile mierii de albine.
Mierea se asimileaza foarte usor de catre organism si ne ofera energie si substante bioactive si nutritive. Continutul de microelemente al mierii este similar celui al singelui uman. Vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, flavoane, flavonoide, compusi aromatici, fitohormoni, acizi organici - lactic, citric, malic, oxalic, dextrina, compusi ai azotului - in total 435 de substante. Aceasta asigura mierii un loc aparte in reglarea functiilor organismului uman.
Compzitia chimica a mierii variaza in functie de plantele melifere, de intensitatea culesului, starea timpului, etc. In medie 83 % din continutul mierii este format de substanta uscata si 17 % apa. Vascozitatea si rezistenta la scurgere depinde de continutul de apa, de temperatura si de compozitia chimica a mierii. Continutul in coloizi, dextrine, saruri minerale influenteaza gradul de vascozitate al mierii. Asta explica de ce mierea de salcam este mai fluida decat cea de floarea soarelui. 80% din substanta uscata o formeaza zaharurile si in special glucoza si fructoza. Aceste zaharuri se formaza prin invertirea enzimatica a zaharozei. Zaharoza este admisa in miere pana la 5%. Substantele minerale in miere sunt potasiul, calciul, fosforul, sulful, magneziul, fierul si altele in cantitati foarte mici.

Mierea stimuleaza pofta de mancare, imbunatateste digestia, ajuta functiile ficatului si creste procentul de hemoglobina in sange. Una, doua lingurite de miere luate dimineata, pe nemancate, cu un pahar de apa la temperatura camerei, usureaza digestia.
Datorita compozitiei, mierea ajuta la mentinerea starii functionale a sistemului nervos central, imbunatateste starea tesuturilor, creste permeabilitate vaselor sangvine si stimuleaza circulatia sangvina.
De fapt este un aliment complet, daca as detalia toate modurile prin care mierea ne ajuta as face aceasta postare mult prea lunga. Cel mai bun mod prin care putem beneficia de calitatile ei este sa consumam cu regularitate adica sa integram mierea in alimentatia noastra zilnica.
Sper ca v-am oferit destule informatii pentru a va convinge sa consumati in fiecare zi miere!

http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/miere-si-gem.html

vineri, 10 iunie 2011

De ce salata de varza proaspata?


Demult tare de tot, oamenii au descoperit o plantă cu frunze răsfirate ce avea un gust răcoritor, dar un pic amar, care însă i-a intrigat îndeajuns pentru a-i deprinde secretul cultivării.Varza este foarte bogată în vitamina E: 2-7 miligrame la 100 grame, ceea ce constituie un adevărat record pentru o legumă, 200 de grame de varză consumate zilnic acoperind necesarul zilnic de vitamina E. 200 de grame de varză acoperă necesarul zilnic de vitamina A. Provitamina A (sau carotenul, care se transformă în vitamina A în organism) este şi ea foarte bine reprezentată, astfel că o porţie de 200 de grame de varză acoperă necesarul zilnic de vitamina A. Vitaminele din grupa B sunt şi ele foarte bine reprezentate: B1, B2, B3, B5, B6, B9, adică toate cele care constituie grupa anticanceroasă.
Cercetările efectuate în ultimii 20 de ani au confirmat faptul că un consum regulat de varză are efect benefic în prevenţia cancerului de colon, în special, a celui de stomac, dar şi de plămâni, esofag şi rect (cercetări realizate la Universitatea din Minnesota şi J. Hopkins din SUA, în Grecia, Israel, Japonia, Norvegia). Cercetările au relevat deci, că persoanele care consumă legume din familia crucifere, varză în special, sunt mult mai puţin expuse la cancerul de colon (studii efectuate de Institutul Naţional American al Cancerului).
Fibrele alimentare care sunt abundente, fiind compuse în majoritate din celuloză şi hemiceluloză, sunt capabile să stimuleze intestinul şi să prevină constipaţia. O porţie de 200 de grame de varză asigură peste 20 la sută din cantitatea de fibre necesară zilnic (30-37 grame).
Efectul antioxidant şi valoarea nutritivă a acestei legume nu pot fi trecute cu vederea. E indicat să consumi săptămânal măcar doua porţii de varză.
Varza este o bună sursă şi de acid folic, necesar în mod special femeilor însărcinate sau care doresc sa ramana insarcinate.
Varza crudă te poate scăpa de constipaţie fiindcă ea curăţă organismul în zona stomacului, a intestinelor şi ajută sistemul digestiv. Dintr-o varză de mărime medie se pot prepara circa patru porţii. La 100 de grame de varză avem puţine calorii (25) şi aproximativ 50 miligrame de vitamina C, 385 miligrame beta-caroten, 75 miligrame acid folic, 52 miligrame de calciu, 270 miligrame de potasiu etc.
Salata de varza proaspata cu marar se poate consuma alaturi de orice mancare imbogatindu-i gustul si mai important calitatile nutritive. Nimeni nu spune ca ar trebui sa consumam la masa doar salata dar putem sa adaugam salata(diversificata: varza, verde, rucola, etc) in dieta noastra zilnica.
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/legume-si-fructe-proaspete/varza-bio.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/legume-si-fructe-proaspete/marar-bio.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/legume-si-fructe-proaspete/salata-verde-bio.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/otet-si-ulei/ulei-din-seminte-de-dovleac-250-ml-crudigno.html

joi, 9 iunie 2011

Promotieee

Mare promotie!
La gamele de cosmetice La Claree si Santa Verde avem promotie pe site-ul 'teamdelas.ro'. Cu un voucher pe care il cumparati de pe site cu 10 lei avem reducere de 100 lei la pachetele de cosmetice. Reducerea de pret este reala!
Sunt sase pachete de ingrijire din care sa va alegeti ce vi se potriveste.
La Clarée a ales sa dezvolte o gama de produse organice de ingrijire a pielii - OLIV -care combina proprietatile antioxidante vechi de mii de ani ale extractului de frunza de maslin cu un complex anti-radicali liberi, foarte hidratant: ceai verde, floare de colt si aloe vera, pentru a restabili stralucirea pielii.
SANTAVERDE - Ingrijire naturala a pielii
Eficacitatea ingrijirii pielii este determinata de calitatea biologica si de puritatea compusilor cosmetici, ca si de efectul lor holistic asupra pielii si corpului nostru. Iata de ce Santaverde foloseste numai suc de Aloe Vera produs de ei insisi, in combinatie cu alte materii prime din plante de cea mai inalta calitate. Toate substantele pe care le folosesc sunt cat se poate de naturale, in forma lor completa, cu accent pe ceea ce este mai important: o calitate biologica superioara.
Va asteptam pe www.teamdeals.ro pentru vouchere!
http://www.teamdeals.ro/alege-bio-cosmetice-100-naturale-cu-doar-10-ron-ai-o-reducere-de-100-ron-la-pachetele-de-cosmetice-oferite-de-wwwalegebioro

miercuri, 8 iunie 2011

Alimente 'obligatorii' in timpul sarcinii


Sarcina este un moment foarte important in existenta noastra, de aceea, trebuie sa fie o experienta cat mai frumoasa!
Sunt cateva alimente pe care nu trebuie sa le ocolim pentru o buna dezvoltare a bebelusului si un tonus de invidiat al viitoarei mamici.
Legumele verzi

Varza, brocolli, spanac sau salata sunt destul de utile pentru sanatatea ta si a bebelusului, aducandu-ti aportul de vitamine de care ai nevoie in timpul sarcinii.
Sardinele
Indiferent de proprietatile miraculoase ale pestelui, acesta poate fi uneori stopat ca urmare a continutului de mercur ridicat. Insa, sardinele iti ofera beneficiile acizilor grasi Omega-3, necesar pentru dezvoltarea craniana a bebelusului.
Cerealele

Pentru a prinde putere pe parcursul intregii zile ai nevoie de o astfel de sursa de fibre. De aceea, este indicat sa le consumi mai ales dimineata, la micul dejun.
Ouale

Consumate cu moderatie, ouale iti ofera o sursa eficienta de vitamine si minerale, necesare simtului vizual al bebelusului.
Nucile

Chiar daca nu se incadreaza printre preferintele tale, nucile reprezinta o sursa vie de vitamine si minerale, ajutand la dezvoltarea cerebrala a celui mic.
Sucul de portocale

Acesta iti poate asigura zilnic o doza destul de consistenta de calciu, vitamina D, vitamina C, potasiu, dar si acid folic necesar pentru dezvoltarea nervilor spinali ai bebelusului.
Prin consumul de alimente benefice pentru sanatatea ta si a celui mic previi si ingrasarea excesiva pe timpul sarcinii!
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/legume-si-fructe-proaspete.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/peste-in-ulei-bio-de-masline/sardine-in-ulei-bio-de-masline-120-gr-pan-do-mar.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/cereale-mic-dejun.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/bauturi/suc-de-mere-5l-vital.html

marți, 7 iunie 2011

Legume si fructe romanesti, ecologice

In sfarsit a venit vara si ne putem rasfata cu salate de legume proaspete!
Va anunt cu cea mai mare placere ca avem legume romanesti, organice cultivate in localitatea Singureni nu foarte departe de capitala. Cand ajungi la ferma uiti ca nu sunt mai mult de 30 km de zona urbana atat de aglomerata si iti aduci aminte ca 'mancarea nu se naste in supermarket'!
Legumele sunt certificate, se coc in timpul lor nefiind fortate cu nimic, nu sunt stropite cu substante chimice iar pamantul este fertilizat natural!
Acum s-au copt capsunele, s-au facut varza si cartofiorii noi!
Legumele le aducem pe comanda. Nu le tinem in magazin penru ca dorim sa vi le aducem proaspat culese, in aceeasi zi, sa isi pastreze toate proprietatile de la natura.
Le puteti comanda pe blogul nostru, pe facebook, pe site, pe mail (office@alegebio.ro) sau direct la telefon 021 430 02 25.
Comenzile primite de luni pana joi le onoram vineri.
Le puteti ridica de la noi din magazin (Sos Virtutii, nr 9, bl R4, parter, sector 6, Bucuresti) sau prin curier direct acasa la voi.
Preturile sunt urmatoarele:
Capsune 9.5 lei/kg
Cartofi noi 7.5 lei/kg
Varza 4.5 lei/kg(spuneti cate bucati doriti, le cantarim si va transmitem pretul)
Patrunjel 3.2 lei/legatura
Marar 3.2 lei/legatura
Saptamana viitoare se coc si rosiile, va tin la curent cu pretul lor.
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/legume-si-fructe-proaspete.html

luni, 6 iunie 2011

Cum scapam de matreata pe termen lung?

Partea buna a remediilor naturale este ca au efect pe termen lung si nu te fac dependent de un produs sau altul.
Cu matreata sunt sigura ca fiecare dintre noi s-a confruntat la un moment dat. Prin folosirea excesiva de sampoane antimatreata nu vom obtine decat dezvoltarea unei dependente de aceste produse (nu vorbesc de cele organice).
Aparitia matretii are multiple cauze despre care, cred, ca am citit cu totii asa ca voi scrie despre cum sa scapam de ea.
Sunt multe posibilitati de tratamente pe care le putem incerca si hotari apoi care ni se potriveste mai bine, dupa cum urmeaza:
- o lingurita de suc de lamaie si 3 lingurite de otet, masati scalpul cu aceasta solutie, lasati sa actioneze cateva minute si spalati;
- fierbeti un amestec din cimbru uscat si 2 cani de apa, timp de 10 minute, dupa ce s-a racit, masati scalpul cu aceasta, timp de jumatate de ora;
- lasati seminte de schinduf la inmuiat in apa peste noapte si masati scalpul, lasand solutia pe cap pentru cateva minute, apoi se spala cu sampon;
- spalati parul de cateva ori cu otet de mere caldut, lasati pe par 30- 40 de minute apoi clatiti cu apa, mirosul de otet se va evapora dupa clatire;
- faceti un amestec din ulei de masline si ulei de migdale si aplicati pe scalp si par, lasati jumatate de ora apoi spalati cu sampon;
- masca din iaurt si zeama de lamaie: se freaca bine doua linguri de iaurt cu doua lingurite de suc proaspat de lamaie, se aplica la radacina parului si se maseaza bine scalpul. Se acopera capul si dupa 30 de minute se spala parul cu sampon.
- masati scalpul cu gel pur de aloe vera, lasati sa actioneze si spalati.
Sunt multe variante pe care le putem incerca cu putina bunavointa. Ele nu sunt agresive nici cu mediul inconjurator nici cu noi. Tot ce avem nevoie este putina bunavointa si deschidere catre nou. Nou care, de fapt si de drept, inseamna vechi pentru aceste 'remedii' sunt folosite 'de cand lumea si pamantul'!
Pentru hidratarea firului de par si stralucire putem face un amestec de uleiuri presate la rece (minunata inventie de altfel) din ulei de masline, ulei de migdale, ulei de nuca, de ricin, de germeni de grau sau orice alt ulei presat la rece din casa si gel de aloe vera. Cu cat lasam mai mult pe par cu atat mai bine. Ideal este cam o ora. Apoi spalat bine cu sampon. Parul ramane matasos si stralucitor.
O saptamana superba va doresc!
http://www.alegebio.ro/produse-cosmetice/par/sampon/sampon-cu-argila-lava-power-200-ml-sante.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/otet-si-ulei/otet-din-mere-si-miere-de-albine-500-ml-apifruct.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/otet-si-ulei/ulei-de-masline-extra-virgin-1-l-crudigno.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/otet-si-ulei/ulei-de-migdale-250-ml-crudigno.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/otet-si-ulei/ulei-de-migdale-dulci-presat-la-rece-10-ml-manicos.html

duminică, 5 iunie 2011

Frumusetea din flori transpusa in condimente

Cati dintre noi stiam ca florile pot deveni condimente?
Sunt sigura ca nu multi! Vreau sa va atrag atentia spre albastrele. Sunt flori superbe de culoare albasta care cresc pe camp dar pot fi cultivate si in ghiveci sau jardiniera.
Aceste frumoase flori au proprietati curative pentru corpul nostru.
In traditia populara: la taieturi se puneau flori crude, fiind un leac la indemana, in timpul secerisului.
Cu decoctul din flori se faceau spalaturi pentru dureri de ochi. Se credea in unele zone, ca fiertura de albastrele vindeca totdeauna ochii albastri.
Se plamadea in vin sau bere pentru cei care nu puteau urina, iar pisata se lua ca purgativ.
Ceaiul se folosea pentru raceli si boli de piept.
Eu va propun sa ne folosim imaginatia si in bucatarie, sa ne condimentam salatele, supele sau pastele cu 'spice-uri' realizate chiar acasa, in bucatarie, care sa contina si frunze uscate de albastrele. Alegeti sa plantati albastrele intr-un ghiveci si oregano in altul. Cand cresc, rupeti crengute de oregano si flori de albastrele. Asezati-le pe un prosop de hartie intr-un loc unde sa le lasati o saptamana sau doua sa se usuce. Nu incercati sa le ajutati in nici un fel in procesul de uscare ( sa le puneti la cuptor de exemplu). Ele se vor usca incet incet singure. Cand sunt uscate macinati cu mana, intr-un bol, frunzele de oregano si rupeti petalele uscate de albastrele. Veti avea, fara efort, un condiment natural care contine antioxidanti si taninuri.
Poate va intrebati cu ce este diferit de condimentele din supermarket. Raspunsul il puteti intui, este de fapt foarte simplu. Planta nu este ajutata de diferita substante (care implicit ne fac rau) sa cresca, nu este uscata la temperaturi inalte sa isi piarda toate proprietatile si mare parte din aroma.
Condimentul obtinut il puteti presara direct in farfurie peste orice fel de mancare preferati. Il coloreaza formidabil si ii imbogateste gustul cu o aroma deosebita!
In magazinul nostru, on line, puteti gasi condiment e la firma 'Sonnentor' care contine oregano si albastrele si este uscat la o temperatura de pana in 40 grade, pastrandu-si astfel toate proprietatile si gustul (in cazul in care nu doriti sa il pregatiti acasa).
Spor in toate!

http://www.alegebio.ro/seminte-de-albastrele.html
http://www.alegebio.ro/voie-buna-sonnentor-25gr.html

miercuri, 1 iunie 2011

Pasta si uleiul de masline.....

Zilnic, o lingura cu ulei de masline!
Aceasta recomandare a nutritionistilor poate fi micul nostru secret in prevenirea imbatranirii, afectiunilor cardiovasculare si, mai ales, a cancerului. Maslinele si uleiul de masline au fost apreciate din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile lor. Egiptenii spuneau ca Isis i-a invatat sa foloseasca maslinele. Iar grecii credeau ca zeita Atena le-a daruit oamenilor maslinul. Astazi, uleiul de masline este considerat un aliment-medicament. S-a demonstrat ca uleiul de masline previne afectiunile cardiovasculare datorita continutului de acizi grasi omega 9. Acizii grasi esentiali impiedica depunerile de grasimi pe peretii vaselor sangvine. Nu numai inima este protejata de acizii grasi esentiali, ci si creierul. Daca consumam mai multi acizi grasi esentiali, ne putem concentra mai bine, putem invata mai usor. Aceleasi efecte are si acidul oleic, care se gaseste din abundenta in uleiul de masline. Datorita acidului oleic, uleiul de masline este bine tolerat si de persoanele cu tulburari digestive, cu afectiuni hepatice sau ale vezicii biliare. Studiile au aratat de asemenea ca uleiul de masline are proprietati antiinflamatorii. Atentie! Numai uleiul de masline obtinut prin presarea la rece are proprietati antiinflamatoare.
Pasta de masline se bucura de toate proprietatile si plinatatea gustului din masline.
Chiar daca alegeti sa cumparati pasta de masline sau sa o pregatiti acasa, aceasta este o alegere excelenta pentru micul dejun sau aperitiv!
Uleiul de masline are efecte deosebite cand este inclus in cremele cosmetice. Este un antioxidant foarte puternic, previne imbatranirea prematura a pielii si hidrateaza in profunzime.
Incercati sa adaugati ulei de masline cremelor hidratante de fata sau corp, in proportie variabila,in functie de tipul de ten.
In incercarea de a manca sanatos si de a elimina alimentele procesate excesiv si pline de grasimi daunatoare, pasta de masline este de real ajutor!

http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/otet-si-ulei/ulei-de-masline-extra-virgin-1-l-crudigno.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/pate-si-tartine/pasta-masline-kalamata-190gr-rapunzel.html