Sport si masaj


Pe vremea bunicilor nostri nu se acorda atentie sportului pentru ca facea parte din viata de zi cu zi. 
Oamenii nu se trezeau dimineata ca sa se deplaseze cu masina la birou, sa stea toata ziua intr-un scaun in fata unui ecran ca, apoi, seara sa merga cu aceeasi masina acasa unde sa se aseze IAR, comod intr-o canapea in fata unui alt ecran. 
NU, bunici nostri se trezeau, lucrau in gospodarie in aer liber, ingrijeau animalele si lucrau pamantul. 
Ei faceau 'sport' toata ziua.... si erau fericiti. Si acum, la 89 de ani, bunica mea are pe chip o seninatate si o acceptare a lucrurilor pe care nu o pot decat intui. Si acest lucru cred ca vine dintr-un echilibru interior incredibil, echilibru pe care noi l-am pierdut. 
Oamenii au devenit sedentari. Prefera televizorul si Internetul. Cine nu se misca se ingrasa, de­vine apatic, greoi, se imbolnaveste de inima, devine dependent de medi­ca­men­te si depresiv, dar mai ales imbatraneste. Cei peste 600 de muschi de care bene­ficiem fara nici un merit sau efort devin nefunctionali daca stationeaza timp inde­lungat.
Ei trebuie folositi permanent, pusi in miscare si uneori chiar fortati. Este ade­varat, unii dintre ei functioneaza singuri, de exemplu - inima , altii sunt antrenati in miscarile pe care le facem in mod natural (respiratia, mersul, pozitia bipeda, hra­ni­tul, igiena corporala etc.), dar cel putin inca alti 200, trebuie neaparat antrenati special. 

Nici macar nu conteaza prea mult ce fel de miscare dorim sa facem atata vreme cat o punem in practica. 
Sunt nenumarate posibilitati si toate ne ajuta sa fim sanatosi si sa aratam bine: alergare, role, bicicleta, yoga, aerobic, fitness, pilates, kangoo.... avem multe variante. 
Dar ce ne facem cu practica?
Astazi lucrez pana tarziu, maine ies in oras, in week-end ma odihnesc, mi-e lene, mi-e rusine ca m-am ingrasat, azi am migrena, a trecut vara deci ce rost mai are si are mai departe. 
Gasesc 1.000 de scuze si pretexte, si anii trec, si orice zi ce a trecut nu se in­toarce niciodata si a trecut degeaba peste mine si peste trupul meu ce-a fost candva frumos. Si nu mai este!

Cat despre masaj, s-a dovedit ca acesta ajuta la imbunatatirea circulatiei si alimentarea cu nutrienti a muschilor. Masajul creste interschimbul de substante vitale dintre sange si celulele de tesut, care ajuta la cresterea metabolismului tesuturilor. Dupa ce muschii sunt antrenati, acestia trebuie alimentati cu nutrienti vitali, pentru a se putea recupera dupa efortul depus. Prin masaj se maximizeaza alimentarea cu acesti nutrienti si oxigen, care ajuta la dezvoltarea muschilor si la arderea mai multor calorii.
Masajul imbunatateste flexibilitatea muschilor, ajuta la reducerea timpului de recuperare intr doua episoade de sport, ne ajuta sa ne odihnim si reduce stresul.
Sportul si masajul alaturi de o alimentatie corecta si o buna stare de spirit ne asigura o viata frumoasa si fericita si un trup sanatos.
Spor in toate!