Cati dintre noi stiam ca florile pot deveni condimente?
Sunt sigura ca nu multi! Vreau sa va atrag atentia spre albastrele. Sunt flori superbe de culoare albasta care cresc pe camp dar pot fi cultivate si in ghiveci sau jardiniera.
Aceste frumoase flori au proprietati curative pentru corpul nostru.
In traditia populara: la taieturi se puneau flori crude, fiind un leac la indemana, in timpul secerisului.
Cu decoctul din flori se faceau spalaturi pentru dureri de ochi. Se credea in unele zone, ca fiertura de albastrele vindeca totdeauna ochii albastri.
Se plamadea in vin sau bere pentru cei care nu puteau urina, iar pisata se lua ca purgativ.
Ceaiul se folosea pentru raceli si boli de piept.
Eu va propun sa ne folosim imaginatia si in bucatarie, sa ne condimentam salatele, supele sau pastele cu 'spice-uri' realizate chiar acasa, in bucatarie, care sa contina si frunze uscate de albastrele. Alegeti sa plantati albastrele intr-un ghiveci si oregano in altul. Cand cresc, rupeti crengute de oregano si flori de albastrele. Asezati-le pe un prosop de hartie intr-un loc unde sa le lasati o saptamana sau doua sa se usuce. Nu incercati sa le ajutati in nici un fel in procesul de uscare ( sa le puneti la cuptor de exemplu). Ele se vor usca incet incet singure. Cand sunt uscate macinati cu mana, intr-un bol, frunzele de oregano si rupeti petalele uscate de albastrele. Veti avea, fara efort, un condiment natural care contine antioxidanti si taninuri.
Poate va intrebati cu ce este diferit de condimentele din supermarket. Raspunsul il puteti intui, este de fapt foarte simplu. Planta nu este ajutata de diferita substante (care implicit ne fac rau) sa cresca, nu este uscata la temperaturi inalte sa isi piarda toate proprietatile si mare parte din aroma.
Condimentul obtinut il puteti presara direct in farfurie peste orice fel de mancare preferati. Il coloreaza formidabil si ii imbogateste gustul cu o aroma deosebita!
In magazinul nostru, on line, puteti gasi condiment e la firma 'Sonnentor' care contine oregano si albastrele si este uscat la o temperatura de pana in 40 grade, pastrandu-si astfel toate proprietatile si gustul (in cazul in care nu doriti sa il pregatiti acasa).
Spor in toate!
http://www.alegebio.ro/seminte-de-albastrele.html
http://www.alegebio.ro/voie-buna-sonnentor-25gr.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu