Numită de către incaşi chisaya mama (mama tuturor cerealelor), quinoa a fost adusă pe continentul european de către coloniştii spanioli, care o numeau hrană pentru indieni. Europenii nu au apreciat în mod deosebit această cereală şi i-au forţat pe băştinaşi să cultive o altă plantă indigenă, dar apreciată și pe bâtrânul continent: porumbul.
Popularitatea quinoa este de dată recentă şi se datorează studiilor efectuate pe boabele de quinoa care au scos în evidenţă calităţile ei: foarte hrănitoare, benefică pentru sănătatea umană – în special pentru rinichi şi problemele sistemului circulator cauzate de colesterolul crescut.
Boabele de quinoa sunt bogate in vitaminele A, B, C, D, E si K. De asemenea, sunt o sursa buna de fier, calciu, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc. Datorita vitaminelor si mineralelor, quinoa stimuleaza sistemul imunitar. De asemenea, boabele acesteia incoltite sunt recomandate pentru tratarea tulburarilor cauzate de ficatul lenes: oboseala, alergii, balonare, indigestie cronica, puls slab. Mai mult, quinoa contine mai mult calciu decat laptele si are proteine de mai buna calitate decat cele din carne. Nu produce colesterol sau rigidizarea arterelor si reduce cantitatea de grasimi din singe. Consumul frecvent de quinoa scade riscul problemelor cardiace si intareste rinichii. Pe linga aceste avantaje, quinoa ecologica mai prezinta un atu: nu a fost “tratata” cu pesticide si alte chimicale de sinteza care consumate pot provoca probleme de sanatate.
Quinoa se poate pregati prin oparire cu apa fierbinte sau, pur si simplu, lasata la inmuiat in apa rece. O puteti folosi pentru a adauga consistenta salatelor, in supe sau mancare cu legume.
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/cereale.html?limit=30
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu