luni, 27 iunie 2011

Muguri de pin


Cea mai multa energie, vitamine si tot ce-i bun pentru noi luam din fructe, legume si seminte consumate in stare cruda, adica vii. Problema e ca din multiple cauze (timp, bani, existenta de produse procesate mult mai ieftine) consumam mult prea putine.
O carte foarte interesanta in aceasta directie este 'Sa traim sanatos fara toxine' scrisa de Dr Robert Morse. In carte este explicat in mod practic de ce ar trebui sa mancam cat mai multe alimente vii si care este rolul lor pentru organism. Nu fac reclama acestei carti pur si simplu o citesc in prezent si o gasesc foarte interesanta.
Astazi vreau sa va atrag atentia catre un produs relativ nou aparut in retetele preparate de noi romanii, semintele de pin. Se pot adauga in salate de tot felul in hommus, in sosuri crude de diverse seminte, sos pesto sau macinate pe prajituri.
Ele sunt sunt seminţe comestibile ale arbustului cu acelaşi nume, pinul. În lume există aproximativ 20 de specii de pini care produc aceşti muguri comestibili. Obiceiul de consum al acestor seminţte datează încă de pe vremea grecilor şi romanilor, care obişnuiau sa le păstreze în amestec cu mierea de albine.
Pentru ca un astfel de pin sa poată ajunge la producerea de seminţe, este necesar să treaca de la 15 până la 25 de ani de la plantare. Culegerea mugurilor de pin se realizează manual, lucru ce impune şi costuri mai mari de vânzare a acestora pe piaţă. Din punct de vedere al informaţiilor nutriţionale, mugurii de pin pot conţine între 10% – 34 % proteine, în funcţie de specia de la care provin şi aduc un aport important de fibre organismului.
Mugurii de pin contin uleiuri volatile cu proprietati antiseptice, antiinflamatorii si expectorante, tanin care reduce durerea si iritatiile, alcool si rezine cu un efect balsamic in tuse, bronsite si alte afectiuni respiratorii. In plus, mugurii sint bobati in acid ascorbic, pinitol si un principiu amar, pinipicrozida. Sursa Jurnalul National.
Spor la cat mai multe retete usor de realizat, hranitoare si pline de imaginatie!
Daca faceti ceva interesant nu ezitati sa postati!
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/seminte-si-samburi/seminte-de-pin-50-gr.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/seminte-si-samburi/samburi-de-pin-100-gr-rapunzel.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu