vineri, 10 iunie 2011

De ce salata de varza proaspata?


Demult tare de tot, oamenii au descoperit o plantă cu frunze răsfirate ce avea un gust răcoritor, dar un pic amar, care însă i-a intrigat îndeajuns pentru a-i deprinde secretul cultivării.Varza este foarte bogată în vitamina E: 2-7 miligrame la 100 grame, ceea ce constituie un adevărat record pentru o legumă, 200 de grame de varză consumate zilnic acoperind necesarul zilnic de vitamina E. 200 de grame de varză acoperă necesarul zilnic de vitamina A. Provitamina A (sau carotenul, care se transformă în vitamina A în organism) este şi ea foarte bine reprezentată, astfel că o porţie de 200 de grame de varză acoperă necesarul zilnic de vitamina A. Vitaminele din grupa B sunt şi ele foarte bine reprezentate: B1, B2, B3, B5, B6, B9, adică toate cele care constituie grupa anticanceroasă.
Cercetările efectuate în ultimii 20 de ani au confirmat faptul că un consum regulat de varză are efect benefic în prevenţia cancerului de colon, în special, a celui de stomac, dar şi de plămâni, esofag şi rect (cercetări realizate la Universitatea din Minnesota şi J. Hopkins din SUA, în Grecia, Israel, Japonia, Norvegia). Cercetările au relevat deci, că persoanele care consumă legume din familia crucifere, varză în special, sunt mult mai puţin expuse la cancerul de colon (studii efectuate de Institutul Naţional American al Cancerului).
Fibrele alimentare care sunt abundente, fiind compuse în majoritate din celuloză şi hemiceluloză, sunt capabile să stimuleze intestinul şi să prevină constipaţia. O porţie de 200 de grame de varză asigură peste 20 la sută din cantitatea de fibre necesară zilnic (30-37 grame).
Efectul antioxidant şi valoarea nutritivă a acestei legume nu pot fi trecute cu vederea. E indicat să consumi săptămânal măcar doua porţii de varză.
Varza este o bună sursă şi de acid folic, necesar în mod special femeilor însărcinate sau care doresc sa ramana insarcinate.
Varza crudă te poate scăpa de constipaţie fiindcă ea curăţă organismul în zona stomacului, a intestinelor şi ajută sistemul digestiv. Dintr-o varză de mărime medie se pot prepara circa patru porţii. La 100 de grame de varză avem puţine calorii (25) şi aproximativ 50 miligrame de vitamina C, 385 miligrame beta-caroten, 75 miligrame acid folic, 52 miligrame de calciu, 270 miligrame de potasiu etc.
Salata de varza proaspata cu marar se poate consuma alaturi de orice mancare imbogatindu-i gustul si mai important calitatile nutritive. Nimeni nu spune ca ar trebui sa consumam la masa doar salata dar putem sa adaugam salata(diversificata: varza, verde, rucola, etc) in dieta noastra zilnica.
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/legume-si-fructe-proaspete/varza-bio.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/legume-si-fructe-proaspete/marar-bio.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/legume-si-fructe-proaspete/salata-verde-bio.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/otet-si-ulei/ulei-din-seminte-de-dovleac-250-ml-crudigno.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu