marți, 27 septembrie 2011

Despre ciuperci si alimentatie


Ciupercile sunt de foarte multe feluri, fiecare cu gustul si proprietatile specifice. Cele mai cunoscute sunt: ciupercile albe champignon, pleurotus, 'regele ciupercilor' adica hribul(boletus edulis), ghebe, galbiori si alte ciuperci de padure.
Ciupercile comestibile au o valoare nutritiva ridicata, compozitia lor chimica diferind de la o specie la alta. Ele contin apa (82-92%), substante organice (6-16,5%) si saruri minerale (0,5-1,5%). Substantele organice contin proteine (3-5%), glucide (1-3%), lipide (0,5-1%), substante lipsite de azot (1,5-7%) si alte substante organice ( acizi organici, enzime, vitamine , substante tanante, uleiuri eterice, cca 0,5%).Ciupercile sunt un aliment complet din punct de vedere nutritional. Acestea reprezinta o masa usoara si sanatoasa, contribuind la combaterea bolilor cardiovasculare. Un antioxidant din compozitia acestor produse vegetale, denumit ergotioneina, impiedica dezvoltarea placilor de aterom ce blocheaza vasele de sange, sustin specialistii intr-un studiu publicat de revista Men”s Health, consultata de ziare.com. Una dintre explicatiile acestui fenomen, afirma expertii de la  Arizona State University, e aceea ca ergotioneina este capabila sa reduca numarul moleculeleor aderente care “insfaca” celulele ce formeaza placile de aterom din fluxul sangvin si le lipeste de peretii areterelor.
Acum ca am stabilit ce bune sunt pentru noi sa vedem si cum se consuma.
Din hribi(boletus edulis sau bureti) se pot face foarte multe pentru ca sunt si cei mai gustosi. Daca aveti noroc si ii puteti gasi proaspeti puneti cali o ceapa cu putin ulei de masline si usturoi, ii puneti in tigaie, curatati si taiati cubulete, si lasati pe foc cateva minute.Faceti o mamaliguta si serviti cu hribii alaturi.
Se pot face, dupa aceeasi reteta, si cu putina smantana.
Ciupercile cele mai comune si usor de gasit sunt champignon. Acestea pot fi consumate in salata, pizza, paste sau bruschette. Cel mai bine este sa nu le preparati termic pentru a va bucura de toate calitatile lor. Le puteti pune crude in salata sau, cel mai bine si sanatatos, marinate: taiati ciupercile bucati medii, puneti ulei de masline si putin sos de soia si lasati jumate de ora. Ciupercile devin foarte gustoase si fragede. Le puteti integra apoi in salata, orez sau paste.
Spor in tot ce faceti!




vineri, 23 septembrie 2011

Dorada in crusta de sare



Dorada este un peste alb, oceanic delicios si cu foare putine oase. Gasiti in supermarket atat pescuit cat si de acvacultura, va recomand sa-l alegeti pe cel pescuit. Este mai mic si nu are continut de hormoni artificiali.
Mai aveti nevoie doar de sare grunjoasa, neaparat neiodata(exista sare neiodata de muraturi, este excelenta pentru reteta aceasta).
Asezati pestele intr-o tava antiaderenta si puneti stat generos de sare deasupra. Sarea trebuie sa acopere pestele in intregime exact ca in imaginea de mai sus. Sarea nu va patrunde in peste, scopul ei este sa se incalzesca foarte tare pentru ca pestele sa se coaca de la caldura degajata de la crusta de sare.
Lasati tava la cuptorul incalzit in prealabil la 200 gr pentru 40 de minute apoi scoateti. Spargeti, cu atentie, crusta de sare si asezati pestele pe o farfurie curata.
In timp ce fierbeti malaiul pentru mamaliguta, faceti si urmatorul sos:
Curatati cativa catei de usturoi si zdrobiti-i intr-un mojar. Adaugati o rosie proaspata, nu fiarta, taiata cubulete si ulei de masline. Frecati  bine pana se zdrobeste rosia si se amesteca toate ingredientele apoi adaugati putina sare.
Cam asta este tot!
Pofta buna, week-end placut si spor!

miercuri, 21 septembrie 2011

Supa de gulii, dovlecei si ardei rosu cu parmezan

Nu este o reteta proprie, este inspirata de pe blogul zazuza's Gulaschsuppe http://gulaschsuppe.wordpress.com/2011/09/19/supa-crema-de-gulii-si-dovlecei-kohlrabi-and-zucchini-cream-soup/
Daca am lamurit aspectul asta, haideti sa va povestesc putin despre supa mea.
Pana anul acesta nu prea stiam ce sa pregatesc din gulii dar am descoperit ca merg de minune in salate asortate si mai nou, in supa. Am pregatit ingredientele pentru 4-5 portii: 2 gulii medii, 2 ardei rosii, 1 dovlecel maricel, o ceapa. Le-am pus la fiert cu un cub organic de legume si le-am lasat cam 20 de minute. Am mai pus sare si o lingurita rasa de zahar brun, un pic de zeama de lamaie si am pasat cu blederul vertical. Pentru ca supa fiarta nu prea mai are vitamine m-am pus si am taiat cubulete mici mici de ardei rosu, verde si de rosii, le-am presarat prin supa si am adaugat patrunjel si un pic de salvie. Parmezan ras pentru gust si decor, ulei presat la rece pentru vitamine si minerale si supa este gata.
Spor in tot ce faceti!
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/otet-si-ulei.html?limit=30
http://www.alegebio.ro/cub-de-supa-de-legume-rapunzel.html

sâmbătă, 17 septembrie 2011

Spaghetti cu fructe de mare si rucola

Am mana stanga in gips de vreo' sapt, prin urmare, am facut ceva foarte usor de mancare: spaghetti (se fierb 8 min marca Rapunzel) si am tras in tigaie frunze de rucola, cativa creveti si calamari, usturoi si cateva rosii cherrie. Putin ulei de masline, lasate in tigaie la foc iute un minutel cu un pic de ardei care pisca si aia e. Mie mi-a luat 30 min sa le fac pentru ca ma misc mai greu. Spor!
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/paste/spaghetti-500-gr-rapunzel.html 
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/otet-si-ulei.html

joi, 15 septembrie 2011

Salata cu seminte

Salata aceasta trebuia sa o pun de ceva vreme din moment ce am mancat-o la finalul lunii august, dar... abia acum se pare ca i-a 'venit radul'.
Restaurantul unde am fost este specializat pe preparate din carne si portii uriase, era cam singura salata satioasa din meniu. A fost foarte foarte buna si contine urmatoarele:
-paine cu boia si usturoi putin prajita in tigaie;
-salata verde taiata mic;
-telina radacina taiata fasii;
-mar taiat fasii;
-morcov taiat fasii;
- seminte crude de dovleac;
-seminte crude de floarea soarelui;
-migdale crude;
-ceapa rosie taiata mic;
-stafide de struguri;
-masline.
-sos din sare, ulei de masline si putin otet alb.
Pofta buna!
Este foarte satioasa salata deci e numai buna si pentru pranz. Daca ajungeti la restaurantul cu pricina cred ca se numeste salata bucatarului si este cam ultima in meniu.
Spor

miercuri, 14 septembrie 2011

Deparazitare naturala cu nuca neagra

Parazitii intestinali sunt specii vii care traiesc in interiorul unui organism viu (gazda), hranindu-se cu substantele nutritive ale acestuia. Acesti paraziti ajung in interiorul corpului pe calea aerului, apei sau prin mancare. Pentru a se multiplica, parazitii intestinali se hranesc atat cu substantele nutritive din alimentele consumate, cat si cu mucoasa zonei unde se stabilesc. Cu toate ca se pot stabili oriunde in corpul uman, intestinul constituie mediul ideal pentru dezvoltarea si multiplicarea parazitilor.

Exista peste o mie de paraziti intestinali care traiesc in corpul uman - unii au dimensiuni foarte mici, microscopice, iar altii pot fi observati cu ochiul liber. Parazitii intestinali elibereaza toxine in sange, reducand rezistenta organismului in lupta cu afectiunile, astfel, acestia nu numai ca provoaca afectiuni dar agraveaza si afectiunile deja existente.
Pentru deparazitarea organismului natura ne daruieste mai multe plante si fructe care sa ne mentina sanatosi si curati.
Nucul negru (Juglans nigra) e originar din America şi are reale calităţi antiparazitare, datorită substanţei sale active. Colorantul din coajă conţine iod natural, ce are efecte antiseptice şi distruge paraziţii intestinali.
Semintele de dovleac, crude neprajite, sunt un aliment-medicament, cu un gust aromat, bogat în vitaminele E şi C, în săruri în minerale (magneziu, potasiu), glucide şi în antioxidanţi, este sărac în grăsimi şi are un număr redus de calorii. Seminţele sale conţin ulei, protide, lecitină, rezine şi enzime, scad colesterolul, au efect diuretic şi antihelmintic (elimină viermii intestinali). Pentru deparazitare se poate folosi si uleiul obtinut prin presare la rece din seminte de dovleac, se ia câte o linguriţă de ulei pe zi.
Sunt o multitudine de fructe si plante cu efect deparazitar: afinele, macesele, cimbru, etc, dar cele mai eficiente si cunoscute sunt cele doua de mai sus.
Este foarte important ca pe durata tratamentului sa nu se consume zahar, fainoase, prajeli, carne pentru ca, acesti paraziti, cu asta se hranesc. Ei nu pot supravietui cu legume si fructe.
Sacaitoarea candida sau herpesul fac parte din aceasta categorie. Din acesta cauza, cand se face tratament de eliminare a acestor paraziti trebuie tinuta si dieta corespunzatoare, consumate multe seminte de dovleac crude sau nuca neagra.
Succes si spor in toate!
http://www.alegebio.ro/nuca-neagra-vitaal-vitamins-30-capsule.html
http://www.alegebio.ro/ulei-din-seminte-de-dovleac-250-ml-crudigno.html

luni, 12 septembrie 2011

Suc de rosii cu dovlecel si ghimbir

Suc de rosii cu dovlecel si ghimbir.
Prima rosie s-a copt in urma cu trei mii de ani in Peru, sub soarele fierbinte al Anzilor Cordilieri. Maiasii sunt cei dintai care le-au mutat din salbaticie in gradina, transformandu-le in hrana. De la ei, legumele purpurii au migrat si la alte popoare preistorice ale Americii de Sud, raspandindu-se pe intreg continentul. In Europa, rosiile au ajuns tarziu, abia prin secolul 17, aduse de catre conchistadorii spanioli.
Nu mai putin de 90% din continutul rosiei este apa biologica, usor asimilabila de catre organismul uman, apa care alcatuieste suportul ideal pentru administrarea unei colectii de vitamine, minerale, enzime si alte substante active ale tomatelor. Dintre vitaminele continute de rosii, cele mai importante sunt vitamina A (importanta pentru ochi si pentru procesele endocrine), complexul B (B1, B2, B5, B6 - protectoare ale sistemului nervos, ale sistemului osos, ale metabolismului), vitamina C (necesara sistemului cardiovascular, sistemului nervos si endocrin), vitamina E (vitamina tineretii si a fertilitatii) si vitamina K (importanta pentru sinteza anumitor elemente figurate ale sangelui). Apoi, rosiile contin cantitati insemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu si seleniu, precum si acizi organici, acestia din urma avand un rol important pentru sistemul digestiv. Relativ recent, s-a mai descoperit ca rosiile contin licopina, un pigment care da culoarea rosie, specifica tomatelor, si care tinde sa revolutioneze industria farmaceutica.
Dovleceii sunt incredibil de sanatosi si bogati in minerale dar ca sa ne facem o idee despre bogatia lor in vitamine si oligoelemente, ajunge sa spunem doar ca trei sute de grame de dovlecei asigura aproape dublul necesarului zilnic de vitamina A si de vitamina B9, necesarul zilnic de fosfor si de potasiu, jumatate din necesarul zilnic de magneziu.
Ghimbirul este energizant si ii da sucului o aroma unica.
Sper ca sunt suficiente informatii ca sa incercati acest suc gustos si sanatos.
O saptamana cat mai sanatoasa si luminoasa!

luni, 5 septembrie 2011

Despre diabet si vindecare..

Diabetul este o boala cronica în care nivelul glucozei ("zaharului") din sânge ( glicemia ) creste peste normal. Excesul de glucoza în sânge este daunator sanatatii. Glucoza provine din digestia alimentelor. Pentru a putea patrunde în celule unde este folosita drept combustibil, glucoza are nevoie de insulina, un hormon secretat de pancreas. Diabetul apare fie din cauza productiei insuficiente de insulina de catre pancreas, fie mai ales datorita insensibilitatii celulare la insulina. În ambele situatii nivelul glucozei din sânge depaseste valorile normale.
Cum se manifesta diabetul?

Semnele si simptomele diabetului sunt:

  • sete exagerata
  • urinare frecventa
  • foame sau oboseala exagerata
  • scadere fara motiv în greutate
  • vindecare lenta a ranilor
  • piele uscata, cu senzatie de mâncarime
  • pierderea sensibilitatii la nivelul extremitatii picioarelor
  • slabirea vederii
Exista mai multe tipuri de diabet, dintre care doua sunt mai raspândite:
Diabetul de tip I , juvenil sau insulino-dependent, care apare la copii sau tineri. Este considerat o boala auto-imuna, în care sistemul imun ataca celulele producatoare de insulina din pancreas si acesta nu mai poate fabrica suficienta insulina. Acesti bolnavi au adesea nevoie de injectii cu insulina pentru tot restul vietii.
Diabetul de tip II
, de maturitate sau non-insulino-dependent. Acesta apare la persoane trecute de obicei de 40 de ani si reprezinta cea mai raspândita forma de diabet (90-95% din total). La acesti bolnavi, pancreasul produce insulina, dar organismul nu o poate folosi eficient. Rezultatul este acumularea glucozei în sânge ( hiperglicemia ). Diabetul de tip II apare în 80% din cazuri la persoane supraponderale. Date recente au stabilit ca este vorba de o rezistenta a celulelor la actiunea insulinei provocata de consumul excesiv de grasimi animale.

N.B. Pentru a afla daca sunteti supraponderal, calculati-va indicele de masa corporala (IMC) dupa formula: IMC = G(kg)/I(m)2.
Un rezultat peste 25 indica prezenta supraponderalitatii, iar peste 30 a obezitatii.
Daca pâna recent se recomanda diabeticilor o dieta bogata în grasimi si proteine animale (carne, oua, lactate), în paralel cu controlul strict al consumului de carbohidrati, astazi recomandarile s-au schimbat radical din cauza ca aceasta dieta, desi reuseste sa mentina nivelul glucozei sangvine sub control, accelereaza aparitia complicatiilor si ucide pacientul înainte de vreme.

Asociatia americana de diabet recomanda adoptarea unei diete care sa respecte principiile piramidei alimentatiei sanatoase.

În principiu, o dieta vegetariana variata, bazata pe cereale integrale, legume, fructe, verdeturi, leguminoase (familia fasolei), nuci si seminte este optima pentru controlul zaharului din sânge si pentru evitarea complicatiilor de temut ale diabetului.

In concluzie pentru tratarea si prevenirea acestei boli de temut trebuie sa urmam un mod de viata sanatos. Am tot scris si insist pe alimentatia vegetariana. Organismul uman nu poate digera bine carnea si produsele animale. Daca serviti o masa de mancare gatita pe baza de carne cu cartofi, orez sau paine alba pancreasul va secreta haotic, prea multa insulina in incercarea de a digera ce ati mancat. Peste ani este posibil sa apara primele semne ale diabetului, pancreatite si alte afectiuni inclusiv obezitate sau suprapondaralitate. Zaharul si dulciurile bogate in zahar, grasimi si faina alba sunt dusmanii sanatatii prin simplul fapt ca distrug celula care este baza organismului.

In cazul in care suferiti de diabet sunt indicate sucurile verzi (telina, castraveti, ardei verde, patrunjel, un pic de radacina de gimbir) care sunt puternic alcalinizante si, in timp, ajuta la echilibrarea organismului. Fructe si legume proaspete: macese, visine, afine, fragi, căpşuni, zmeură, agrişe, mure, piersici, mere, portocale, mandarine, kiwi, anans in general cam orice fruct care nu este foarte dulce.
Daca doriti sa cunoasteti mai multe despre diabet si sa faceti un pas catre ameliorarea bolii, si sunteti deschis catre alimentatia vegetariana, intrati pe link-ul de mai jos si mergeti la un curs.
Sanatate maxima, veselie si spor in toate!
http://hranavie.eu/cursuri.html



joi, 1 septembrie 2011

Salata in straturi cu branza prajita

Cred ca in ultimile doua luni am postat doar salate, stiu, dar vara este sezonul lor si este foarte scurta. Din octombrie trec pe paste, supe, orez... si salate de iarna :))
Pana atunci, aseara am facut o minunata salata in straturi.
Nu se vad toate straturile asa ca le voi detalia mai jos.
- primul stat ardei rosu copt cu putin ulei de masline, otet si sare;
- al doilea strat dovlecei caliti un pic;
- al treilea strat avocado taiat cubulete si amestecat cu ulei de masline si zeama de lamaie;
- conopida si brocoli proaspete, calite 30 secunde cu unt, doar cat sa intre unutul in ele;
- gulie proaspata taiata fasii;
- branza de capra pusa in tigaie, presarati un pic de piper peste, pana intr-un minut.
Pentru decor(si nu numai) rosii cherrie si boabe de struguri.
Buna pentru adulti, pentru copii in general pentru toata lumea.
Spor in toate!
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/otet-si-ulei.html