luni, 5 septembrie 2011

Despre diabet si vindecare..

Diabetul este o boala cronica în care nivelul glucozei ("zaharului") din sânge ( glicemia ) creste peste normal. Excesul de glucoza în sânge este daunator sanatatii. Glucoza provine din digestia alimentelor. Pentru a putea patrunde în celule unde este folosita drept combustibil, glucoza are nevoie de insulina, un hormon secretat de pancreas. Diabetul apare fie din cauza productiei insuficiente de insulina de catre pancreas, fie mai ales datorita insensibilitatii celulare la insulina. În ambele situatii nivelul glucozei din sânge depaseste valorile normale.
Cum se manifesta diabetul?

Semnele si simptomele diabetului sunt:

  • sete exagerata
  • urinare frecventa
  • foame sau oboseala exagerata
  • scadere fara motiv în greutate
  • vindecare lenta a ranilor
  • piele uscata, cu senzatie de mâncarime
  • pierderea sensibilitatii la nivelul extremitatii picioarelor
  • slabirea vederii
Exista mai multe tipuri de diabet, dintre care doua sunt mai raspândite:
Diabetul de tip I , juvenil sau insulino-dependent, care apare la copii sau tineri. Este considerat o boala auto-imuna, în care sistemul imun ataca celulele producatoare de insulina din pancreas si acesta nu mai poate fabrica suficienta insulina. Acesti bolnavi au adesea nevoie de injectii cu insulina pentru tot restul vietii.
Diabetul de tip II
, de maturitate sau non-insulino-dependent. Acesta apare la persoane trecute de obicei de 40 de ani si reprezinta cea mai raspândita forma de diabet (90-95% din total). La acesti bolnavi, pancreasul produce insulina, dar organismul nu o poate folosi eficient. Rezultatul este acumularea glucozei în sânge ( hiperglicemia ). Diabetul de tip II apare în 80% din cazuri la persoane supraponderale. Date recente au stabilit ca este vorba de o rezistenta a celulelor la actiunea insulinei provocata de consumul excesiv de grasimi animale.

N.B. Pentru a afla daca sunteti supraponderal, calculati-va indicele de masa corporala (IMC) dupa formula: IMC = G(kg)/I(m)2.
Un rezultat peste 25 indica prezenta supraponderalitatii, iar peste 30 a obezitatii.
Daca pâna recent se recomanda diabeticilor o dieta bogata în grasimi si proteine animale (carne, oua, lactate), în paralel cu controlul strict al consumului de carbohidrati, astazi recomandarile s-au schimbat radical din cauza ca aceasta dieta, desi reuseste sa mentina nivelul glucozei sangvine sub control, accelereaza aparitia complicatiilor si ucide pacientul înainte de vreme.

Asociatia americana de diabet recomanda adoptarea unei diete care sa respecte principiile piramidei alimentatiei sanatoase.

În principiu, o dieta vegetariana variata, bazata pe cereale integrale, legume, fructe, verdeturi, leguminoase (familia fasolei), nuci si seminte este optima pentru controlul zaharului din sânge si pentru evitarea complicatiilor de temut ale diabetului.

In concluzie pentru tratarea si prevenirea acestei boli de temut trebuie sa urmam un mod de viata sanatos. Am tot scris si insist pe alimentatia vegetariana. Organismul uman nu poate digera bine carnea si produsele animale. Daca serviti o masa de mancare gatita pe baza de carne cu cartofi, orez sau paine alba pancreasul va secreta haotic, prea multa insulina in incercarea de a digera ce ati mancat. Peste ani este posibil sa apara primele semne ale diabetului, pancreatite si alte afectiuni inclusiv obezitate sau suprapondaralitate. Zaharul si dulciurile bogate in zahar, grasimi si faina alba sunt dusmanii sanatatii prin simplul fapt ca distrug celula care este baza organismului.

In cazul in care suferiti de diabet sunt indicate sucurile verzi (telina, castraveti, ardei verde, patrunjel, un pic de radacina de gimbir) care sunt puternic alcalinizante si, in timp, ajuta la echilibrarea organismului. Fructe si legume proaspete: macese, visine, afine, fragi, căpşuni, zmeură, agrişe, mure, piersici, mere, portocale, mandarine, kiwi, anans in general cam orice fruct care nu este foarte dulce.
Daca doriti sa cunoasteti mai multe despre diabet si sa faceti un pas catre ameliorarea bolii, si sunteti deschis catre alimentatia vegetariana, intrati pe link-ul de mai jos si mergeti la un curs.
Sanatate maxima, veselie si spor in toate!
http://hranavie.eu/cursuri.html



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu