Suc de rosii cu dovlecel si ghimbir.
Prima rosie s-a copt in urma cu trei mii de ani in Peru, sub soarele fierbinte al Anzilor Cordilieri. Maiasii sunt cei dintai care le-au mutat din salbaticie in gradina, transformandu-le in hrana. De la ei, legumele purpurii au migrat si la alte popoare preistorice ale Americii de Sud, raspandindu-se pe intreg continentul. In Europa, rosiile au ajuns tarziu, abia prin secolul 17, aduse de catre conchistadorii spanioli.
Nu mai putin de 90% din continutul rosiei este apa biologica, usor asimilabila de catre organismul uman, apa care alcatuieste suportul ideal pentru administrarea unei colectii de vitamine, minerale, enzime si alte substante active ale tomatelor. Dintre vitaminele continute de rosii, cele mai importante sunt vitamina A (importanta pentru ochi si pentru procesele endocrine), complexul B (B1, B2, B5, B6 - protectoare ale sistemului nervos, ale sistemului osos, ale metabolismului), vitamina C (necesara sistemului cardiovascular, sistemului nervos si endocrin), vitamina E (vitamina tineretii si a fertilitatii) si vitamina K (importanta pentru sinteza anumitor elemente figurate ale sangelui). Apoi, rosiile contin cantitati insemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu si seleniu, precum si acizi organici, acestia din urma avand un rol important pentru sistemul digestiv. Relativ recent, s-a mai descoperit ca rosiile contin licopina, un pigment care da culoarea rosie, specifica tomatelor, si care tinde sa revolutioneze industria farmaceutica.
Dovleceii sunt incredibil de sanatosi si bogati in minerale dar ca sa ne facem o idee despre bogatia lor in vitamine si oligoelemente, ajunge sa spunem doar ca trei sute de grame de dovlecei asigura aproape dublul necesarului zilnic de vitamina A si de vitamina B9, necesarul zilnic de fosfor si de potasiu, jumatate din necesarul zilnic de magneziu.
Ghimbirul este energizant si ii da sucului o aroma unica.
Sper ca sunt suficiente informatii ca sa incercati acest suc gustos si sanatos.
O saptamana cat mai sanatoasa si luminoasa!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu