marți, 27 septembrie 2011

Despre ciuperci si alimentatie


Ciupercile sunt de foarte multe feluri, fiecare cu gustul si proprietatile specifice. Cele mai cunoscute sunt: ciupercile albe champignon, pleurotus, 'regele ciupercilor' adica hribul(boletus edulis), ghebe, galbiori si alte ciuperci de padure.
Ciupercile comestibile au o valoare nutritiva ridicata, compozitia lor chimica diferind de la o specie la alta. Ele contin apa (82-92%), substante organice (6-16,5%) si saruri minerale (0,5-1,5%). Substantele organice contin proteine (3-5%), glucide (1-3%), lipide (0,5-1%), substante lipsite de azot (1,5-7%) si alte substante organice ( acizi organici, enzime, vitamine , substante tanante, uleiuri eterice, cca 0,5%).Ciupercile sunt un aliment complet din punct de vedere nutritional. Acestea reprezinta o masa usoara si sanatoasa, contribuind la combaterea bolilor cardiovasculare. Un antioxidant din compozitia acestor produse vegetale, denumit ergotioneina, impiedica dezvoltarea placilor de aterom ce blocheaza vasele de sange, sustin specialistii intr-un studiu publicat de revista Men”s Health, consultata de ziare.com. Una dintre explicatiile acestui fenomen, afirma expertii de la  Arizona State University, e aceea ca ergotioneina este capabila sa reduca numarul moleculeleor aderente care “insfaca” celulele ce formeaza placile de aterom din fluxul sangvin si le lipeste de peretii areterelor.
Acum ca am stabilit ce bune sunt pentru noi sa vedem si cum se consuma.
Din hribi(boletus edulis sau bureti) se pot face foarte multe pentru ca sunt si cei mai gustosi. Daca aveti noroc si ii puteti gasi proaspeti puneti cali o ceapa cu putin ulei de masline si usturoi, ii puneti in tigaie, curatati si taiati cubulete, si lasati pe foc cateva minute.Faceti o mamaliguta si serviti cu hribii alaturi.
Se pot face, dupa aceeasi reteta, si cu putina smantana.
Ciupercile cele mai comune si usor de gasit sunt champignon. Acestea pot fi consumate in salata, pizza, paste sau bruschette. Cel mai bine este sa nu le preparati termic pentru a va bucura de toate calitatile lor. Le puteti pune crude in salata sau, cel mai bine si sanatatos, marinate: taiati ciupercile bucati medii, puneti ulei de masline si putin sos de soia si lasati jumate de ora. Ciupercile devin foarte gustoase si fragede. Le puteti integra apoi in salata, orez sau paste.
Spor in tot ce faceti!




Un comentariu: