Ciupercile sunt de foarte multe feluri, fiecare cu gustul si
proprietatile specifice. Cele mai cunoscute sunt: ciupercile albe
champignon, pleurotus, 'regele ciupercilor' adica hribul(boletus
edulis), ghebe, galbiori si alte ciuperci de padure.
Ciupercile comestibile au o valoare nutritiva ridicata, compozitia lor
chimica diferind de la o specie la alta. Ele contin apa (82-92%),
substante organice (6-16,5%) si saruri minerale (0,5-1,5%). Substantele
organice contin proteine (3-5%), glucide (1-3%), lipide (0,5-1%),
substante lipsite de azot (1,5-7%) si alte substante organice ( acizi
organici, enzime, vitamine , substante tanante, uleiuri eterice, cca
0,5%).Ciupercile sunt un aliment complet din punct de vedere
nutritional. Acestea reprezinta o masa usoara si sanatoasa, contribuind
la combaterea bolilor cardiovasculare. Un antioxidant din compozitia
acestor produse vegetale, denumit ergotioneina, impiedica dezvoltarea
placilor de aterom ce blocheaza vasele de sange, sustin specialistii
intr-un studiu
publicat de revista Men”s Health, consultata de ziare.com. Una dintre
explicatiile acestui fenomen, afirma expertii de la Arizona State
University, e aceea ca ergotioneina este capabila sa reduca
numarul moleculeleor aderente care “insfaca” celulele ce formeaza
placile de aterom din fluxul sangvin si le lipeste de peretii
areterelor.
Acum ca am stabilit ce bune sunt pentru noi sa vedem si cum se consuma.
Din
hribi(boletus edulis sau bureti) se pot face foarte multe pentru ca
sunt si cei mai gustosi. Daca aveti noroc si ii puteti gasi proaspeti
puneti cali o ceapa cu putin ulei de masline si usturoi, ii puneti in
tigaie, curatati si taiati cubulete, si lasati pe foc cateva
minute.Faceti o mamaliguta si serviti cu hribii alaturi.
Se pot face, dupa aceeasi reteta, si cu putina smantana.
Ciupercile
cele mai comune si usor de gasit sunt champignon. Acestea pot fi
consumate in salata, pizza, paste sau bruschette. Cel mai bine este sa
nu le preparati termic pentru a va bucura de toate calitatile lor. Le
puteti pune crude in salata sau, cel mai bine si sanatatos, marinate:
taiati ciupercile bucati medii, puneti ulei de masline si putin sos de
soia si lasati jumate de ora. Ciupercile devin foarte gustoase si
fragede. Le puteti integra apoi in salata, orez sau paste.
Spor in tot ce faceti!
Looks interesting this dish:)
RăspundețiȘtergere