luni, 31 octombrie 2011

Long live PASTA!

Pentru doua persoane aveti nevoie de urmatoarele:
- 250 gr de rigatoni (sau penne ori fusili)
- o 'tufa' de brocoli proaspat(nu-mi place cel congelat)
- o mana de ciuperci champignon proaspete
- sa zic, cam 50 gr de somon marinat (este prin toate supermarketurile, eu am gasit unul excelent, pescuit din Alaska si afumat cu lemn de fag, la Cora)
- 50 gr de smantana cat de naturala gasiti
- 2 galbenusuri de ou (ecologic sau de la tara)
- cateva felii, 3 sau 4, de branza brie
- o lingura de zahar brun
- zeama de la jumatate de lamaie
- parmezan ras

Se fierb pastele conform indicatiilor(10 min ale noastre, Rapuntzel) si se lasa la scurs.
Scoateti galbenusurile si frecati-le intr-un bol. Adaugati smantana si omogenizati apoi puneti branza brie taiata mic de tot in compozitie. Puneti si zeama de lamaie si zaharul si amestecati. Incingeti o tigaie antiaderenta si puneti un cub de unt de calitate apoi adaugati brocoli taiat fasii. Ametiti cateva secunde pana intra untul in el si adaugati compozitia din ou si smantana. Mai amestecati un minut si puneti ciupercile curatate si taiate felii. Mai lasati 30 de secunde si inchideti focul. Adaugati pastele scurse si somonul taiat si amestecati tot.
Decorati cu parmezan si aromati cu piper. Sare dupa gustul fiecaruia, neiodata, de mare.
Pastele din gris de grau dur au indice glicemic destul de mic fata de cele fainoase. Contin o serie de nutrienti valorosi pentru sanatate. Recunosc ca acesta combinatie nu este tocmai reusita pentru cei care vor sa slabesca dar putin rasfat nu strica niciodata. Merge de minune alaturi de o salata verde, de spanac proaspat(nu calit sau fiert) sau mix de salata si spanac.
La salata puneti face o vinegreta delicioasa din ulei presat la rece, o lingurita de miere de albine de calitate, otet balsamic, sare si piper. Omogenizati prin frecare bine apoi adaugati peste salata.
Este o reteta care se face, cu salata cu tot, in 20 de minute. Copii sigur vor fi incantati!
O saptamana fericita!
http://www.alegebio.ro/paste-rigatoni-semola-500-gr-rapunzel.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/sare.html?limit=30

vineri, 28 octombrie 2011

Shrimps delight.

Oricand doriti sa mancati ceva deosebit sau foarte bun, si nu aveti dispozitie sau timp sa mergeti la un restaurant interesant, va recomand acesta reteta. Daca o veti incerca veti sti de ce spun asta.
Ingrediente pentru 2 persoane:
- 20 de creveti de preferat proaspeti (cei gri... doar la metro am gasit) daca nu sunt buni si cei prefierti (adica cei roz)
- un mango (cand este copt trebuie sa fie putin moale)
- ghimbir proaspat dat prin razatoare (jumatate de cescuta mica)
- zeama de la o jumatate de lime (daca nu aveti merge si lamaie)
- 200 gr de lapte de cocos (daca nu gasiti lapte de cocos la conseva natural, noi avem la magazin, puteti pune in storcator o nuca de cocos proaspata si adaugati un pic de apa)
- o mana de coriandru amestecat cu patrunjel tocate
- o lingurita de praf de curry dulce(gasiti la noi)
- un ardei iute mic;
- metaxa sau rom brun (de calitate) 
- doua cani de orez basmatti.(gasiti la noi)
Incingeti o tigaie antiaderenta si puneti o picatura de ulei de calitate apoi puneti mango-ul taiat cuburi. Lasati 5 minute sa se inmoaie si adaugati laptele de cocos, ardeiul iute, ghimbirul, praful de curry si crevetii (decorticati si spalati in prealabil), stropiti cu rom sau metaxa bine (alcoolul se va evapora si va ramane aroma). Lasati inca 5 minute amestecand incontinuu. In timp ce amestecati zdrobiti usor cu lingura cuburile e mango care ar trebui sa fie deja foarte moi. Adaugati sare si zeama de lime. Stingeti focul si puneti orezul la fiert conform indicatiilor scrise pe pachet(al nostru fierbe 15 min). Scoateti si puneti la scurs intr-o sita.
Adaugati sare si piper si stropiti cu ulei de masline presat la rece. Puneti ce condiment uscat aveti si credeti ca merge, eu am pus oregano.
Asezati pe o farfurie orezul si apoi faceti loc in mijlocul lui cu o lingura de lemn. Asezati crevetii cu sos si puneti patrunjelul si coriandru tocat.
Timp de preparare 15 minute.
Timp de consumat cam tot atat :))))

Va doresc un sfarsit de saptamana insorit si voios!
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/lapte/lapte-de-cocos-400-ml-rapunzel.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/soia-si-orez/orez-basmati-alb-500gr-rapunzel.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/sare-zahar-condimente/curry-dulce-sonnentor-35-gr.html

marți, 25 octombrie 2011

Salata de toamna

Cine spune ca salata este plictisitoare?
Aceasta salata are un gust acrisor si foarte aromat. Am denumit-o salata de toamna pentru ca este in culorile toamnei si din legume care se fac in aceasta perioada a anului.
Contine urmatoarele:
Brocoli;
Conopida;
Gulie;
Ceapa rosie;
Castraveti murati de anul acesta;
Masline;
Parmezan ras;
Ulei presat la rece;
Zeama de lamaie;
Sare.
Puneti intr-o tigaie incinsa un cub sau doua de unt, lasati sa se topeasca si adaugati brocoli si conopida. Amestecati incontinuu si lasati cam 30 de secunte cat sa intre untul in legume. Taiati restul ingredientelor si amestecati cu brocoli si conopida intr-un bol. Condimentati si radeti parmezan peste.
Se pot adauga si crutoane daca vreti sa fie mai consistenta.
Cat despre costuri, pentru ca primesc multe intrebari in ultima vreme, astea sunt destul de mici. Gulia si conopida le gasiti in piata ieftine, proaspete de la tarani, castravetii murati daca ii aveti deja pusi nu au costuri. Brocoli nu este extrem de scum. Cele mai scumpe sunt uleiul si parmezanul. Daca luati o sticla de ulei presat la rece de masline (la noi 57 lei) si un parmezan din supermarket (25 lei buc) inseamna 82 lei si ajung cam o luna pentru o familie cu 4 membri. Inseamna 21 lei/membru familie pe luna. Hotarati voi daca merita sau nu.
Nu am facut un calcul exact pentru o portie de salata dar cred ca iese la 5 lei si este consistenta.
Are multe vitamine si minerale, acizi grasi din uleiul de masline, si enzime care sa ajute digestia. Cu siguranta nu va veti balona sau simti greu dupa masa. Se poate servi o supa de linte sau legume prima data si apoi salata.
Sunt sigura ca si copii o vor manca cu placere atat timp cat sunt invatati sa consume salata.
O zi frumoasa si voioasa!

marți, 18 octombrie 2011

Ce stim sau nu despre gutui

Pentru ca tuturor ne plac povestile, voi incepe prin a va spune ca gutuia era fructul preferat al Afroditei. Grecii le ofereau in chip de ofranda, drept simbol al iubirii. Legendele spun ca la nunta, prietenii si familiile mirilor, aruncau in urma insurateilor bucati de gutui in semn de prosperitate, iar mireasa care consuma gutui se credea ca va avea copii inteligenti. In anumite tari se mai pastreaza si azi acest obicei.
Gutuia este un fruct foarte aromat dar, ca toate fructele dealtfel, si foarte bogat in minerale si vitamine.  
Fructul contine vitaminele A, B1, B2, B3, B6, E, calciu, fosfor, fier, potasiu, sodiu si este bogat in acid citric si pectina. Acesta reduce riscul de accidente cerebrale (vitamina C este responsabila), este bun impotriva racelilor si virozelor, amigdalite, tuberculozei, dezinteriei, un bun antiinflamator si analgezic, antispasmodic, impotriva constipatiilor, fisurilor anale, dar este si un bun laxativ.
Medicii recomanda consumul de gutui la mic dejun pentru ca absoarb si distrug toxinele din organism. Este de un mare ajutor, inaintea sezonului rece, sa ne detoxifiem un pic organismul si sa-l vitaminizam.
Sa vedem cateva retete care includ acest fruct.
- Salata cu gutui
Ingrediente: Varza alba, varza rosie, conopida taiata mic, o gutuie taiata cubulete sau pe lung, un morcov taiat cubulete sau bucati lungi si coriandru taiat mic. Amestecati toate acestea pentru salata apoi faceti un sos din ulei presat la rece, sare si otet balsamic.
Aceasta salata poate fi consumata ca si fel principal, garnitura sau completare la masa. Depinde de ce obiceiuri alimentare are fiecare dintre noi.
-Salata de telina cu gutui si menta
 Contine telina radacina si gutui date prin razatoare apoi amestecata cu menta taiata mic de tot. Facem un sos din ulei presat la rece cu lamaie si sare dupa care amestecam.
- Orez basmati cu gutui
Ingrediente: orez basmati(depinde cate portii vrei sa faceti), gutui, sos soia, o lingurita de zahar brun, un cub de unt, pastai de fasole verde si boabe de porumb.
Fierbeti orezul conform instructiunilor de pe punga si lasati la scurs. Taiati o gutuie cuburi si incingeti o tigaie antiaderenta. Puneti untul si zaharul in tigaie apoi gutuile si pastaile de fasole verde. Lasati sa se caleasca cateva minute pana se inmoaie un pic apoi adaugati sosul de soia. As spune sa puneti 3 linguri de sos la jumatate de gutuie si o cana de pastai. Lasati pe foc maxim 5 minute apoi amestecati cu boabele de porumb si orezul. Puneti ulei presat la rece, suc de lamaie proaspat stors dupa gust, sare, piper si ce condiment uscat aveti(busuioc, oregano, salvie, patrunjel).
Se poate servi alaturi de o salata verde cu avocado sau sub forma de garnitura, depinde de obiceiurile culinare proprii.
Alimentele fac parte din viata noastra de fiecare zi si creativitatea este necesara in bucatarie. Un fel de mancare trebuie sa ne bucure si sa ne dea energie prin gust si culoare.
Va recomand aceste trei variante de preparate cu gutui pentru ca este sezonul lor, pot fi facute foarte usor, sunt o alegere sanatoasa si creativa.
O zi frumoasa si fructuoasa!






vineri, 14 octombrie 2011

Gustare cu rosii uscate

Iata ca a venit si toamna!
Rosiile din gradina sunt cam pe terminate, cresc ultimii dovlecei iar noi trebuie sa ne pregatim de vremea rece.
Astazi va propun o gustare originala si foarte gustoasa: rosii uscate, dovlecei proaspeti si seminte amestec. Pentru asta va trebuie paine de calitate. Sunt in magazine de mult timp cuptoarele electrice de paine, sunt sigura ca stim cu totii de ele si unii dintre noi avem. Painea iese excelenta, satioasa si sanatoasa cu efort minim. Eu mai repede uit sa cumpar paine decat sa imi fie greu sa pun seara de paine pentru a fi gata dimineata. De fapt in aceasta postare este vorba si despre paine.
Painea din imagine am facut-o punand in cuva masinii de paine urmatoarele:
-300 ml de apa plata
-350 gr de faina alba de grau (din pacate este necesara ptr ca altfel nu creste painea)
-150 gr faina de alac
- 50 gr de tarate de grau
- 30 gr de tarate psylium
- o lingurita rasa de sare naturala neiodata
- o lingurita rasa de zahar brun
- ulei de floarea soarelui doar stropiti putin
- drojdie din cereale Rapuntzel, costa 3.8 lei plicul, este pe stoc, puteti folosi si drojdie de bere din comert
- amestec e seminte de in, susan, dovleac, foarea soarelui neprajite, in proportii variabile
Asta este tot! Ii apasati butonul de start sau o programati sa fie gata la o anumita ora.
Pentru amestecul de bruscheta aveti nevoie de rosii uscate, dovlecel proaspat, seminte de floarea soarelui, seminte de in si susan, seminte de dovleac toate neprajite. Taiati mic dovlecelul si rosiile uscate si pisati semintele intr-un mojar. Amestecati, presarati ulei presat la rece si sare si puneti pe feliile de paine.
Este sanatos si delicios, in plus usor de facut!
O zi frumoasa si insorita va doresc!

http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/faina.html?limit=30
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/seminte-si-samburi.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/otet-si-ulei.html?p=1