marți, 18 octombrie 2011

Ce stim sau nu despre gutui

Pentru ca tuturor ne plac povestile, voi incepe prin a va spune ca gutuia era fructul preferat al Afroditei. Grecii le ofereau in chip de ofranda, drept simbol al iubirii. Legendele spun ca la nunta, prietenii si familiile mirilor, aruncau in urma insurateilor bucati de gutui in semn de prosperitate, iar mireasa care consuma gutui se credea ca va avea copii inteligenti. In anumite tari se mai pastreaza si azi acest obicei.
Gutuia este un fruct foarte aromat dar, ca toate fructele dealtfel, si foarte bogat in minerale si vitamine.  
Fructul contine vitaminele A, B1, B2, B3, B6, E, calciu, fosfor, fier, potasiu, sodiu si este bogat in acid citric si pectina. Acesta reduce riscul de accidente cerebrale (vitamina C este responsabila), este bun impotriva racelilor si virozelor, amigdalite, tuberculozei, dezinteriei, un bun antiinflamator si analgezic, antispasmodic, impotriva constipatiilor, fisurilor anale, dar este si un bun laxativ.
Medicii recomanda consumul de gutui la mic dejun pentru ca absoarb si distrug toxinele din organism. Este de un mare ajutor, inaintea sezonului rece, sa ne detoxifiem un pic organismul si sa-l vitaminizam.
Sa vedem cateva retete care includ acest fruct.
- Salata cu gutui
Ingrediente: Varza alba, varza rosie, conopida taiata mic, o gutuie taiata cubulete sau pe lung, un morcov taiat cubulete sau bucati lungi si coriandru taiat mic. Amestecati toate acestea pentru salata apoi faceti un sos din ulei presat la rece, sare si otet balsamic.
Aceasta salata poate fi consumata ca si fel principal, garnitura sau completare la masa. Depinde de ce obiceiuri alimentare are fiecare dintre noi.
-Salata de telina cu gutui si menta
 Contine telina radacina si gutui date prin razatoare apoi amestecata cu menta taiata mic de tot. Facem un sos din ulei presat la rece cu lamaie si sare dupa care amestecam.
- Orez basmati cu gutui
Ingrediente: orez basmati(depinde cate portii vrei sa faceti), gutui, sos soia, o lingurita de zahar brun, un cub de unt, pastai de fasole verde si boabe de porumb.
Fierbeti orezul conform instructiunilor de pe punga si lasati la scurs. Taiati o gutuie cuburi si incingeti o tigaie antiaderenta. Puneti untul si zaharul in tigaie apoi gutuile si pastaile de fasole verde. Lasati sa se caleasca cateva minute pana se inmoaie un pic apoi adaugati sosul de soia. As spune sa puneti 3 linguri de sos la jumatate de gutuie si o cana de pastai. Lasati pe foc maxim 5 minute apoi amestecati cu boabele de porumb si orezul. Puneti ulei presat la rece, suc de lamaie proaspat stors dupa gust, sare, piper si ce condiment uscat aveti(busuioc, oregano, salvie, patrunjel).
Se poate servi alaturi de o salata verde cu avocado sau sub forma de garnitura, depinde de obiceiurile culinare proprii.
Alimentele fac parte din viata noastra de fiecare zi si creativitatea este necesara in bucatarie. Un fel de mancare trebuie sa ne bucure si sa ne dea energie prin gust si culoare.
Va recomand aceste trei variante de preparate cu gutui pentru ca este sezonul lor, pot fi facute foarte usor, sunt o alegere sanatoasa si creativa.
O zi frumoasa si fructuoasa!






Un comentariu: