miercuri, 1 februarie 2012

Inghetata de cafea, facuta in casa


Mi-a luat ceva timp sa pun inghetata pe blog.
Este cea mai buna inghetata pe care, eu personal, am mancat-o!
Sa nu mai zabovesc si sa va scriu reteta.
Aveti nevoie de urmatoarele:
- 375 ml de lapte integral;
- 150 gr zahar brun;
- 125 de gr boabe de cafea intregi;
- un varf de cutit sare;
- 375 ml smantana de gatit;
- 5 albenusuri de ou (de tara sau ecologic);
- o pastaie de vanilie;
- 1/4 lingurita de cafea macinata.

Incalziti laptele, zaharul, boabele intregi de cafea, sarea si 125 ml din smantana intr-o tigaie. Cand mixtura este calda, acoperiti, luati de pe foc si lasati la temperatura camerei pentru o ora.
Reincalziti mixtura din cafea infuzata.
Turnati restul de smantana(250 ml) intr-un bol mare si punti o sita mare deasupra.
Intr-un alt bol puneti galbenusurile de oua, batute.
Scoateti boabele de cafea din mixtura cu lapte, apoi turnati incet peste galbenusuri, amestecand continuu si puneti totul inapoi in tigaie.
Puneti tigaia la foc mediu si amestecati continuu cu o spatula rezistenta la caldura. Continuati pana ce mixtura se ingroasa si incepe sa se lipeasca de spatula.
Mai tineti minte ca v-am spus sa puneti o sita deasupra restului de smantana( 250 ml)?
Ei bine, acum turnati mixtura din tigaie in sita, peste smantana. Strecurati!
Acum adaugati vanilia si cafeaua macinata si amestecati.
Lasati sa se raceasca in baie de gheata ( sau afara ca tot e ger) apoi o puneti in congelator.
Mai umblati la ea din cand in cand, amestecand, sa nu faca ace de gheata.
Puteti pune si un strop de alcool, tocmai ca sa nu formeze ace de gheata.
Gata, aceasta este si reteta de inghetata!
Am facut-o pe cat de sanatoasa se poate!
Pofta bunaaaa!

2 comentarii: