duminică, 29 ianuarie 2012

Sucurile de fructe si legume....si cate putin despre alimentatie



Alimentatia corecta nu trebuie sa ne dea batai de cap sau sa fie o povara.
Nu trebuie sa studiem temeinic sau sa ne schimbam stilul de viata pentru altcineva. Daca noi ne schimbam, ii schimbam si pe cei din jur. In plus, daca studiem prea mult uitam sa punem in practica.
Acum multi ani am vazut la televizor o reclama la un robot de bucatarie. Era mai mult pentru cei care se alimentau raw vegan, atunci concept total necunoscut pentru mine. Apare, deodata, o fata care explica de zor beneficiile alimentatiei crudivore si spunea, sus si tare, ca ea nici nu stie sa gatesca.
Nu va spun ce a fost in mintea mea de atunci ;)). Mi s-a parut ridicol, ma tot intrebam exact ce mananca dar nu am avut curiozitatea sa ma documentez.
Au mai trecut 2 sau 3 ani, timp in care am schimbat mult din vechiul stil alimentar. Totul s-a produs treptat, foarte lent.
Din 2009, de cand am deschis magazinul AlegeBio, totul s-a schimbat.
Deodata am inceput sa pregatesc mancarea altfel, sa aflu lucruri noi, sa descopar produse noi si sa fac o adevarata pasiune pentru mancare.
Tot in 2009 mi-a spus o prietena despre retetele raw vegan. Am avut aceeasi reactie de exagerare si respingere ca si cu ani in urma desi mancam predominant vegetarian, dar gatit.
E chiar curios cum m-a urmarit acest curent alimentar pe parcursul anilor ca, intr-un final, sa il descopar singura.
In prezent, sunt convinsa complet de faptul ca dieta 'normala' este cea care ne cauzeaza majoritatea bolilor grele de care sufera umanitatea. Consumul excesiv de carne, pe deasupra plina de hormoni si de de substante chimice, consumul de alimente procesate si foarte gatite, lactate, alcool si zahar rafinat 'ne ajuta' sa fim obezi, sa avem carii fara numar, energie putina, diabet si lista este lunga.
Nu sunt lucruri comode si usor de digerat dar este realitatea in care traim, din pacate. Nu respectam natura, animalele si nici pe noi insine.
In prezent am ajuns la o dieta ciudata. Spun ciudata pentru ca inca mananc peste, nu prea des dar nici deloc. In concluzie nu as putea spune ca-i ovo-lacto-vegetariana. E un fel de legume, fructe, peste si branza. Oua si lapte nu consum de fel, nu imi plac si nu m-am fortat niciodata sa le consum.
Intre timp, impartasesc cu voi tot ce pregatesc si ce aflu mai interesant in speranta ca ne vom schimba impreuna.
Ma lovesc, cel ma des, de raspunsul ca-i o dieta scumpa. Huhh aici as putea sa contrazic multa lume si sunt mult prea multe de spus.
In primul rand, prin consumul de legume si fructe proaspete mananci mult mai putin. Daca acum 3 ani puteam manca, la o masa, ciorba , 'fel 2' cum se spune ;)) si un mic desert, acum mi se pare greu de conceput.
Robert Morse explica in cartea 'Sa traim sanatos fara toxine' de ce se intampla acest fapt ... e mult de scris, va recomand sa cititi cartea cand puteti.
Vara, dieta vegetariana este foarte ieftina. Putem investi intr-un congelator si ingheta majoritata legumelor: fasole verde, mazare, rosii, ardei, morcovi, spanac, visine, caise, prune. Putem usca rosii, vinete, ardei, astfel iarna investitia nu va mai fi atat de mare.
Totul tine de convingere si interes!
Revenind la  sucurile de fructe si legume, pot sa va spun ca nu mancati intr-o zi cate fructe intra intr-un pahar de suc.
Citez din Robert Morse :
' Sucurile transporta fibrele in exteriorul organismului, lasand in interior substantele nutritive in forma lichida, efect care ii confera forta vitala in forma concentrata. Daca puteti manca un morcov intreg, de baut, puteti bea sucul preparat din cinci sau sase morcovi proaspeti.' ... ' Daca sunteti sanatos, consumand suc proaspat din fructe crude, veti fortifica mai mult organismul. Este important sa intelegeti ca sucurile naturale din fructe si legume crude sunt esentiale pentru mentinerea intestinelor in stare optima de sanatate. ... Recomand consumul zilnic a doua pana la patru pahare de 300 g de suc din legume si fructe, asociat cu o dieta compusa din produse naturale crude.'
Din proprie experienta pot spune ca nu trebuie sa treaca nimeni brusc la o dieta vegetariana. Puteti incepe prin a tine doua zile pe saptamana post. Peste o luna tineti 3 zile. Apoi mancati vegetarian in timpul saptamanii si cum vreti in week-end.
Sau puteti include fructe si legume la fiecare masa....
Cam atat pentru astazi...
Sanatate maxima si spor in tot ce faceti!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu