miercuri, 25 ianuarie 2012

Ciuperci marinate cu 'maioneza'



Ciupercile sunt excelente pe timp de iarna pentru ca oferta de legume proaspete, autohtone, este limitata.
Sunt săţioase, deşi conţin puţine calorii şi duc la un indice glicemic atât de mic încât nu poate fi măsurat. De fapt, pentru a putea măsura indicele glicemic produs de ciuperci, ar trebui să mâncăm 1,2 kg în mai puţin de zece minute. Ciupercile sunt şi o importantă sursă de proteine pentru vegetarieni.
Conţinutul nutritiv al acestora este remarcabil. 30-40% din masa uscată este compusă din proteine (carnea are 15-25%). Ciupercile conţin aproape toate mineralele necesare organismului şi vitaminele A, B1, B2, C şi D.
Consumul de ciuperci este recomandat în caz de anemie, astenie fizică sau intelectuală, demineralizare şi în dieta fără carne. Pot fi folosite crude, în salate, sau preparate termic (desi eu nu recomand pentru ca-si pierd din proprietati), în supe, mâncăruri, sau pur şi simplu prăjite pe grătar sau în cuptor. 
Ok, acum ca am aflat cate ceva despre aceste minunate alimente sa vedem cum realizam reteta in cauza.
Avem nevoie de urmatoarele:
- ciuperci champignon, proaspete si curatate
Ciupercile le punem intr-un bol, la marinat, cu urmatoarele (dozaj pentru 10 ciupercute):
- 6 linguri ulei de masline,
- 6 linguri ulei de floarea soarelui,
- o lingura de sos soia,
- ierburi uscate (ce aveti, eu am pus patrunjel si 'voie buna' Sonnentor)
Amestecati bine, sa ajunga sosul la toate ciupercutele, si lasati 30 de minute. 
In aceelasi timp, puneti la imnuiat pentru 'maioneza' urmatoarele:
- 4 nuci de macadamia sau nuci romanesti crude,
- o mana de caju crud;
- o mana de seminte floarea soarelui crude;
- o mana de seminte de dovleac crude;
- 4 catei de usturoi,
- o ceapa verde mica sau praz(daca nu aveti puneti un sfert de ceapa uscata);
- 7-8 linguri de ulei de masline
- 8 linguri ulei e floarea soarelui;
- zeama de la jumatate de lamaie;
- sare,
- piper,
- alge marine uscate (optional),
- ierburi uscate dupa preferinta.
Pesta jumatate de ora puneti toate ingredientele pentru 'maioneza' in blender si mixati pana ajunge ca o pasta. 
Asezati ciupercutele pe o farfurie si puneti sosul in interior, din belsug.


Stiu ca pare complicat. Este, de fapt, foarte simplu. 
Totul tine de obisnuinta, daca faceti o singura data veti face mereu, si mereu altfel pentru a va dezvoltati gustul si imaginatia. 
Le puteti servi alaturi de o felie de paine si o salata de care vreti.
Seara frumoasa tuturor!


http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/seminte-si-samburi.html?limit=30








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu