joi, 25 august 2011

Ce trebuie sa consumam pentru a avea o dieta echilibrata....

Ce mancam devine ceea ce suntem, lucrul acesta este clar.
Corpul nostru functioneaza ca o lume in sine. Contine un numar enorm de celule care alcatuiesc organele si tesuturile. Pentru a functiona in perfecta stare de sanatate, asa cum a fost facut, are nevoie zilnic de o multitudine de minerale si vitamine pe care le luam din alimente. Daca doriti sa cititi mai multe despre aceasta fascinanta poveste va recomand cartea lui Robert Morse 'Sa traim sanatos fara toxine'.
Acum intervine o noua discutie, ca o poveste in rama, ce reprezinta carnea pentru organismul nostru si daca sau cat trebuie sa consumam. Cati oameni atatea pareri sunt pe marginea acestui subiect. Eu cred ca fiecare dintre noi trebuie sa consume ceea ce observa ca ii prieste, ii face bine. Personal am convingerea, clara, ca nu trebuie sa consumam carne. Motivele sunt doua si obiective, cred eu: torturam si chinuim animalele in moduri greu de imaginat iar corpul uman consuma o cantitate enorma de minerale, pancreasul secreta enzime vitale in cantitati mult prea mari; totul pentru ca mancarea compusa din carne sa fie digerata. Apoi apar starile de somn si oboseala dupa masa urmate de constipatie. Acestea sunt motivele mele, fiecare dintre noi, sunt sigura, ca are motivele lui pentru a alege o dieta sau alta.
Orice fruct sau leguma pe care o consumam are un complex mare de minerale si enzime care hranesc corespunzator celulele. Daca nu sunteti obisnuiti cu legumele crude sau nu va plac puteti opta pentru suc proaspat de legume si fructe. Acesta contine o cantitate mult mai mare de legume, spre exemplu, decat ati putea consuma la o masa. Este o problema cu aparatul care trebuie curatat zilnic dar clar merita!
Haideti sa vedem care sunt cele sapte nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii:
1 Calciu - esential pentru mentinerea sanatoasa a oaselor, muschilor si nu numai...

La nastere, scheletul fetal are aproximativ 30g de calciu, pentru ca la varsta adulta sa ajunga la 1300g, cea mai mare parte a acestuia fiind concentrata in oase si dinti. Scheletul se imbogateste permanent cu calciu, deci ideea preconceputa ca necesarul de calciu al unui adult este redus este eronata si nu are un fundament medical. Importanta calciului in organism deriva si din alte roluri pe care acesta le are, in afara mentinerii integritatii osoase :
- intervine in coagularea sangelui
- participa la contractia musculara
- faciliteaza absorbtia vitaminei B12.
Excesele de alcool, fumatul, dulciurile, mancarurile bogate proteic si anumite tratamente medicamentoase preiau cantitatea de calciu existenta in organism si se pot forma carente periculoase.
Toate legumele verzi fac minuni asupra sanatatii tale. Sunt surse sigure de calciu, iar pe lista cumparaturilor tale poti trece spanacul, varza, pastaile verzi sau kalele. De fapt, orice fructe si legume contin, intr-o forma sau alta, calciu.
2 Fibrele - substante nutritive de importanta generala
Principalul rol al fibrelor in organism e acela de a regla tranzitul intestinal prin prevenirea aparitiei constipatiei sau a bolilor inflamatorii intestinale.
Nutritionistii au stabilit ca pe langa faptul ca influenteaza in mod benefic evacuarea tubului digestiv, fibrele au si rol protector impotriva aparitiei bolilor cardiace sau metabolice (de exemplu, diabet zaharat tip II) si chiar a cancerului de colon (prin evitarea producerii starilor precanceroase: diverticuloza colonica, boli inflamatorii colonice).
Sursele de fibre sunt:
- plantele
- legumele si fructele
- produsele cerealiere.
3 Magneziu - esential pentru oase si sistemul imun
Magneziul trebuie sa reprezinte un component de baza la unei diete echilibrate deoarece indeplineste numeroase functii in economia organismului, fiind un bioelement cu importanta in mineralizarea scheletului, in pastrarea intacta a functiei imune si in asigurarea unei bune functionari a cordului, muschilor si sistemului nervos. Studii recente demonstreaza existenta unei corelatii pozitive intre o concentratie corespunzatoare a magneziului in organism si un ritm cardiac si o tensiune arteriala normale.
Principalele surse de magneziu sunt considerate a fi :
- legumele verzi (salata, spanac, ceapa verde, urzici, etc.)
- semintele, painea neagra
- mazarea, fasolea, nucile
4 Vitamina E - antioxidant esential Prin adoptarea unui regim dietetic care exclude grasimile (in special pe cele vegetale), organismul va fi lipsit si de vitamina E. Nucile, semintele, uleiurile vegetale presate la rece (importante surse de acizi grasi nesaturati) sunt, de fapt, principalele surse de vitamina E.
Rolul esential pe care vitamina E il indeplineste in organism deriva din proprietatile sale antioxidante: combate actiunea nociva a radicalilor liberi (molecule instabile de O2 care apar ca rezultat al proceselor metabolice proprii organismului, dar si in urma unor fenomene exogene, cum ar fi fumatul sau expunerea la raze ultraviolete sau la un nivel ridicat de poluare atmosferica).
Studii extinse au demonstrat triplul rol al vitaminei E: antioxidant, antidistrofic si antisterilitate. Vitamina e foarte importanta in asigurarea troficitatii sistemului muscular, iar in ceea ce priveste sistemul reproducator, ea favorizeaza ovogeneza, ovulatia si dezvoltarea normala a embrionului.
Vitamina E este o substanta complexa, existand sub 8 forme diferite in alimente (mai cunoscute fiind formele alfa, beta, gamma si delta-tocoferol). Cea mai activa forma din punct de vedere vitaminic este alfa-tocoferolul.
Surse importante de vitamina E sunt:
- semintele si uleiurile extrase din seminte (ulei de floarea-soarelui, ulei de soia),
- fasolea uscata, mazarea.
Suplimentarea dietei cu vitamina E se poate realiza astfel:
- adaugand seminte de floarea-soarelui sau migdale in salate si alte amestecuri de legume sau gatindu-le pur si simplu;
- consumand paine integrala si cereale integrale sau suplimentate special cu vitamina E.
5 Vitamina C - esentiala pentru un sistem imun sanatos Importanta vitaminei C in promovarea unui sistem imun sanatos este demonstrata in studii clinice axate pe stabilirea unei corelatii intre o dieta bogata in fructe si legume si prevenirea aparitiei unor boli grave, chiar a cancerului.
In organism, vitamina C are rol vital in producerea colagenului, substanta de natura proteica esentiala in mentinerea sanatoasa si functionala a muschilor, pielii, vaselor sangvine, precum si a altor tesuturi, inclusiv oasele (e cunoscut rolul benefic al vitaminei in mineralizarea osoasa). Ca si vitamina E, vitamina C are si ea puternice proprietati antioxidante, crescand rezistenta organismului in fata efectelor toxice ale unor substante chimice din mediul ambiant. Numeroase studii si cercetari au demonstrat ca produsele farmaceutice care contin mercur, bismut, sulfamidele, antibioticele, tuberculostaticele sunt mai bine suportate daca organismul este bine aprovizionat cu vitamina C.
Organismul nu poate depozita vitamina C, motiv pentru care aportul trebuie sa fie constant si in cantitati corespunzatoare necesitatilor. Nutritionistii recomanda includerea in dieta a fructelor si legumelor in cantitati cat mai ridicate si sortimente cat mai variate.
Iata cateva cantitati aproximative de vitamina C din diverse vegetale:
- ardei gras sau gogosar, 100 g au aproximativ 142 mg vitamina C
- kiwi, un fruct de marime medie are aproximativ 70 mg vitamina C
- suc de portocale, 100 ml contin 61-93 mg
- capsuni, 100 g au 50 mg.
Produsele vegetale, pe langa faptul ca aduc mari cantitati de vitamina C, aprovizioneaza organismul si cu alti nutrienti, cum ar fi fibrele, potasiul, carotenii (in cantitati mari in ardei gras, gogosar). De asemenea, prin consumul unor cantitati corespunzatoare de vitamina C se imbunatateste absorbtia intestinala a fierului.
6 Vitamina A si carotenii - esentiali pentru vedere Functiile vitaminei A in organism sunt multiple, complexe si foarte variate, aceasta avand rol important in mentinerea sanatoasa a vederii, a functiei imune si a proliferarii tisulare. De asemenea, e implicata in expresia normala a materialului genetic si in formarea corespunzatoare a proteinelor si a tesutului osos.
Vitamina A se gaseste in morcovi, sfecla rosie, cartofi, spanac, salata, brocoli, ardei gogosar si multe alte legume si fructe
7 Potasiul - esential pentru activitatea nervoasa si musculara Potasiul este prezent in toate celulele organismului, prin urmare, functiile sale sunt variate: e implicat in contractia musculara, in transmiterea impulsurilor nervoase si in reglarea echilibrului hidric. Potasiul joaca un rol important in sinteza proteinelor si chiar in pastrarea rezistentei sistemului osos. El faciliteaza eliminarea sodiului in exces din organism, intervenind astfel benefic in reglarea tensiunii arteriale.
Iata cateva solutii pentru cresterea aportului de potasiu prin dieta :
- 250 g de fasole alba aduc 1,2 g potasiu;
- 250 g de spanac aduc 840 mg;
- 250 g broccoli au 457 mg;
- un pahar cu suc de portocale are 496 mg;
Alte surse importante de potasiu sunt pestele, painea neagra si intermediara, nucile. Acestea aduc, pe langa potasiu si alti nutrienti, cum ar fi magneziu (din fasole), caroteni si fibre (legume, cartofi, brocoli).
Cuvantul de baza este diversitatea si echilibrul. Pastrarea sanatatii nu trebuie sa fie o corvoada pentru noi ci un mod de viata. Informatia este foarte importanta pentru ca fara ea suntem in bezna si nu putem alege ce-i bun si ce nu. Putem alege ce-i comod dar nu stiu cat este de inspirat.
Includeti in dieta zilnica sucuri de legume si fructe si salate! Este un mod excelent pentru a ne pastra sanatatea. Aparatul de facut suc se poate introduce si in masina de spalat vase. Nu se deterioreaza si se curata bine.
Acestea fiind spuse, iar am facut postarea mult prea lunga, va doresc sanatate maxima si spor in toate.
Bucurati-va de viata!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu