luni, 19 martie 2012

Salata de ciuperci cu seminte diverse



A sosit primavara pe meleagurile noastre!
Putem iesi sa facem sport in aer liber si impreuna cu postul alimentar sa ne detoxifiem organismul.
Postul alimentar din aceasta perioada nu trebuie inteles gresit. Daca mancam produse 'de post' din comert, cum ar fi pate-urile din soia si diverse chimicale sau mezelurile de post, mai tare ne intoxicam. Daca mai adaugam o dieta zilnica bogata in mancaruri gatite si grele: cartofi prajiti, sarmale de post, snitele de soia, etc; obtinem reversul a ceea ce ne dorim. Ne ingrasam si ne imbuibam cu toxine.
Solutia este o dieta formata din legume si fructe de sezon imbinate cu multa imaginatie si pricepere.
Pentru mic dejun putem alege intre: cereale integrale( nu cele procesate cu ciocolata sau siropuri  ci orz, ovaz, fulgi de porumb, etc) cu un lapte de migdale sau orez; un bol mare de salata din fructe proaspete + fructe uscate si miere sau o felie de paine de calitate cu o pasta de seminte si nuci( este reteta la categoria mic dejun), guacamole sau salata pe care va voi propune-o astazi.
Pentru pranz alegem o supa de legume sau linte, ciorba de legume si un orez cu migdale, legume si sos de menta.... lista este lunga, gasiti multe variante la categoria 'fusion'.
Pentru masa de seara facem o salata mareee, gasiti retete la categoria 'salate'.
Pentru mine acesta este un stil de viata, il urmez tot timpul anului nu numai in post.
Este adevarat pe includ si peste sau cate putina branza din cand in cand.
Dar sa va povestesc despre reteta de astazi.
Este o salata din ciuperci champignon potrivita pentru mic dejun, aperitiv sau gustare.
Aveti nevoie de urmatoarele (pentru un bol mediu de salata):
- 125 gr de ciuperci proaspete, curatate de piele si taiate felii subtiri,
- 50 gr de caju crud,
- 50 gr seminte de floarea soarelui crude,
- 50 gr seminte de dovleac crude,
- un catel de usturoi,
- un sfert de lamaie zeama,
- 5 linguri mari de ulei presat la rece (de care aveti si va place).
- sare,
- ierburi uscate.

Puneti semintele si caju la hidratat timp de jumate de ora, intre timp curatati ciupercile si taiati-le.
Peste ciupercile taiate felii puneti 2 linguri de ulei de masline si o lingura de sos soia. Amestecati bine si asteptati 10-15 minute sa se marineze.
Scurgeti semintele si caju, puneti-le in blender, adaugati si catelul de usturoi, zeama de lamaie, sare, ierburi uscate si zeama lasata de ciupercile puse la marinat. Daca este mai mult de 3-4 linguri nu o puneti pe toata.
Mixati bine pana se sfarama in bucatele mici, scurgeti ciupercile de toata zeama lasata si amestecati.
Salata este gata!
Eu am pus in completare germeni de trifoi rosu si alge de mare 'dulse' hidratate 3 minute.
Puteti manca salata cu paine 'raw vegan' sau preparata in casa, asa cum fac eu.
Am o masinuta de paine pe care o folosesc intens de vreo 3 ani. Pun in cuva: 400 gr de faina alba, 150 de faina integrala de alac, hrisca sau grau, 4 linguri de tarate de psilium(leaga painea sa nu se sfarame), un plic de drojdie Rapunzel, un praf de sare neiodata, un pic de zahar din trestie, un pic de ulei, seminte diverse si 300 ml de apa. In rest face ea tot.
Gaura din paine provine de la paleta cu care framanta masina :).
O primavara inspirata doresc pentru noi toti.
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/seminte-si-samburi.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/alge-marine/alge-dulse-alge-de-bretania-50-gr-primeal.html
http://www.alegebio.ro/voie-buna-sonnentor-25gr.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/otet-si-ulei.html?limit=all
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/faina.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu