vineri, 11 noiembrie 2011

Cu si despre cafea

Se spune ca poti sa cuceresti lumea la o cafea... si nu-i departe de adevar!
Intr-o ceasca de cafea se ascund povesti, la o cafea se creeaza prietenii, ce mai... cafeaua are universul ei.
Cafeaua a aparut in urma cu peste 1000 de ani, in Africa.
Primii arbori de cafea provin din Cornul Africii. Triburile autohtone se pare că măcinau fructele de cafea nedecorticate, iar apoi amestecau acestă pastă cu grăsime animală. Formau mici bile din acest amestec şi erau folosite de războinici a le da energie în luptă.
În acele vremuri se credea că proprietăţile stimulatoare ale cafelei sunt un fel de euforie religioasă. Acestă băutură si-a câştigat o reputaţie mistică, învăluită în mistere şi asociată preoţilor şi vracilor. Au apărut două mari legende pentru a explica descoperirea acestui bob magic.
Conform uneia dintre poveşti, un păstor a observat că turma lui de capre a devenit mai vioaie după ce amâncat fructele sub formă de cireşe roşii dintr-un tufiş sălbatic. Dn curiozitate, a gustat el însuşi fructul. Încântat de efectele sale revigorante, a dost văzut dansând cu caprele de către un grup de călugări. În curând călugării au început să fiarbă boabele şi să folosească lichidul pentru a sta treji pe toată durata ceremoniilor de noapte.
Cealaltă povestire spune că un dervish musulman a fost condamnat de duşmanii lui să rătăcească prin deşert. Delirând, omul a auzit o voce care i-a poruncit să mănânce fructul arborelui de cafea care era lângă el. A încercat să le înmuaie în apă, dar nereuşind, a băut pur şi simplu lichidul. Interpretând supravieţuirea şi energia ca un semn al lui Allah, s-a întors printre ai săi şi a împărtăşit tuturor credinţa şi reţeta lui.
Cultivarea cafelei a început în secolul al 15-lea. Timp de mai multe secole, provincia Zemen din peninsula Arabică a fost singura sursă de cafea din lume. Cererea era foarte mare, iar boabele care părăseau portul yemenit Mocha erau foarte bine păzite. Nu era permis ca nici oplantă fertilă să iasă din ţară.

În ciuda restricţiilor, pelerinii musulmani la Mecca au adus clandestin arbori de cafea în ţările lor de origine, şi astfel în scurt timp s-au înfiinţat plantaţii în India.
De asemenea, cafeaua a ajuns şi în europa prin Veneţia, unde flotele comercializau parfumuri, ceaiuri, pigmenţi şi ţesături cu negustorii arabi de-a lungul rutei mirodeniilor. Mulţi comercianţi europeni s-au obişnuit să bea cafea peste ocean şi au adus-o cu ei. Băutura a câştigat în popularitate când comercianţii stradali au început să o vândă.
Cererea continuă  de cafea a asigurat prosperitatea ei dincolo de locurile de cultivare a acesteia. În secolul al 17-lea, olandezii au introdus-o în coloniile lor din Indonezia, iar francezii au fost primii care au început plantarea ei în Americi. Astăzi cafeaua este pe locul 2 în topul celor mai comercializate produse din lume – doar petrolul o depăşeşte!(sursa: starbucksromania.ro)
Pana aici e clar, substantele din cafea actioneaza asupra noastra sub forma de stimuli puternici. Ne ajuta dimineata sa ne trezim, dupa amiaza sa inlaturam oboseala iar in sesiune  sa nu dormim. In fraza anterioara este clar ceva gresit... de ce am avea nevoie de stimuli dimineata sau in timpul zilei?
Medicii naturopati spun la unison NU cafelei din acest motiv: actioneaza ca un stimul puternic asupra organismului, activeaza centrii nervosi si actioneaza precum un drog care creeaza dependenta.
Organismul nostru daca este sanatos, hranit cu legume, fructe si nuci crude si daca este odihnit cat trebuie nu are nevoie de stimuli care sa il ajute.
Pe de alta parte este binecunoscut efectul benefic al clismelor cu cafea. Medicii recurg la aceasta metoda pentru purificarea organismului si pentru tratarea unor afectiuni dintre cele mai grave.
Concluzia va las pe voi sa o stabiliti.
In ceea ce ma priveste pot spune ca atat timp cat este cafea naturala, nearomatizata si de calitate o ceasca cand aveti pofta este numai buna(nu ma refer la cani mari de cafea ;))). Cat despre faptul ca aceasta actioneaza ca un stimul puternic asupra noastra, nu ma indoiesc, despre dependenta nu stiu ce sa spun. Depinde de fiecare dintre noi cat consumam ca sa creeze dependenta.
Doamna chimist de care va spuneam consuma ceai in loc de cafea. Mi-a explicat foarte convingator si argumentat modul in care actioneaza cafeaua asupra organismului, de ce da dependenta si de ce nu este bine, pe termen lung, sa folosim stimului artificiali.
Adevarul trebuie sa fie undeva la mijloc, cat timp nu facem un obicei din consumul cafelei(cum majoritatea avem deja;))) sunt sigura ca nu este daunatoare.
Noapte buna!




2 comentarii:

  1. Perfect de acord. O ceaca de cafea buuna, e o mare placere sa o degusti. In privinta efectelor negative ale cafelei... sa zicem ca orice poate da dependenta (inclusiv cumparaturile de sarbatori :)))) si orice consumi mai mult decit e necesar poate fi un drog sau sa dauneze sanatatii. Cafeaua ca orice planta de pe pamint are virtuti terapeutice: in primul rind cercetatorii spun ca are efecte detoxifiante asupra organismului uman (vezi si clismele cu cafea de care ai pomenit in articol utilizate in tratamentul cancerului); apoi la nivel subtil incalzeste inima. Or mai fi si altele insa mie astea doua le-am retinut rapid asa ca ... oricind esti in Iasi si vrei sa degusti o cafea buuna, esti invitata mea.

    RăspundețiȘtergere