sâmbătă, 21 mai 2011

Spice up your life....

Ce ar fi mancarea fara condimente? Este si zicala 'ca sarea in bucate' !

Obiceiul de a condimenta produsele culinare dateaza din cele mai vechi timpuri. Pentru ca modul in care sunt folosite presupune un anumit rafinament, se presupune ca aceste condimente au incaput sa fie folosite atunci cand civilizatia incepea sa prinda anumite contururi. Pretioasele mirodenii erau si prilej de lauda la ospete, confirmand bunastarea si gusturile alese ale gazdei.

Aduse pentru prima data din Orient, cu sute de ani in urma, cele cateva boabe de condimente ii costau pe amatorii de lucruri noi multi bani de aur. Acum, piperul, scortisoara si vanilia nu mai sunt un lux, insa ne lasam vrajiti de miresmele lor la fel ca si stramosii nostri.

Mai tarziu, a fost la moda folosirea condimentelor scumpe aduse din tari exotice; intre acestea enumeram: foile de dafin, enibaharul, scortisoara, piperul, etc. Ele erau accesibile, desigur, numai celor instariti. Dintre condimentele insirate mai sus, se pare ca piperul era cel mai scump, ceea ce a dus la aparitia expresiei "scump ca piperul".

Mare parte din plantele aromate in trecut erau considerate ca simbol al gloriei si vitejiei; de pilda, grecii si romanii impleteau cununi din astfel de plante, pe care le dadeau invingatorilor. La inceput au fost cununi de leustean, marar, telina, dar cum acestea se vestejeau dupa scurt timp, au fost inlocuite cu frunze de laur (foile dafinului) care tin foarte mult.
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/sare-zahar-condimente.html?limit=30

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu