miercuri, 25 mai 2011

Cina de vara

Tonul este un peste pelagic, aflat in permanenta miscare in cautarea prazii, poate fi intalnit din mijlocul oceanului pana in tarmul plajelor, de la suprafata apei pana la 3000 m adancime umbland adesea in grupuri formate pe marimi.
Rar intra si in Marea Neagra dar prefera in general partea de sud.
Se hraneste cu pesti, pe care ii ataca in banc, calamari si chiar crabi.(preluare de pe www.crap.ro).
Din punct de vedere nutritional, proteinele din peste au valoare biologica mare si sunt bogate mai ales in metionina si lisina. Grasimile din peste se caracterizeaza mai ales prin prezenta unei cantitai mari de acizi grasi polinesaturati din seria Omega 3.
Potrivit dr. Minodora Tapurica, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, "datorita prezentei acizilor grasi polinesaturati n-8, pestele scade trigliceridele pacientilor cu hipertrigliceridemie si creste imunitatea". (preluare eva.ro).
Pentru serile calde, de vara, o salata cu ton este vitaminizanta, usoara si racoritoare. Asa ca va propun urmatoarea reteta de salata. Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: ton, ceapa, porumb, salata verde, rucola, crutoane, parmezan si sos.
Taiati salata verde amestecati cu rucola (care se foloseste intreaga nu se taie pentru a nu-si pierde proprietatile) apoi adaugati tonul (conserva in suc propriu, desi sunt multe pareri dar voi scrie despre asta intr-un post viitor), urmeaza porumbul si parmezanul pe care il puteti pune ras sau taiat feliute subtiri, ceapa taiata mic.
Taiati o felie de paine cuburi stropiti cu putin ulei, presarati oregano si pudra de usturoi si puneti 15 min la cupror si sunt gata si crutoanele. Se racesc si se pun peste salata.
Sosul se poate face in foarte multe feluri, dupa gusturi. Eu am folosit ulei de masline, ulei de nuca, lamaie, sare, o ligurita de mustar, seminte de in si susan date prin rasnita si un galbenus de ou fiert. Le-am amestecat bine in mojar si am pus peste salata.
Timp de preparare cam 15 minute, cat dureaza sa se faca crutoanele. Cel mai bine este sa incepeti cu ele pentru ca, in timp ce se fac, puteti face salata.
Daca alegeti sa incercati reteta astept pareri cu mare interes!
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/peste-in-ulei-bio-de-masline/ton-natur-120-gr-pan-do-mar.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/otet-si-ulei/ulei-de-masline-extra-virgin-1-l-crudigno.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/legume/porumb-dulce-boabe-in-vid-bio-212-ml-d-aucy.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/seminte-si-samburi/seminte-de-in-250gr-rapunzel.html
http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/seminte-si-samburi/susan-in-coaja-250gr-rapunzel.html

3 comentarii:

  1. Foarte revigoranta dupa 2 ore de jucat fotbal.

    RăspundețiȘtergere
  2. ai avut dreptate 15 minute dureaza prepararea si iese super buna, eu am pus in plus si rosii cherry...o minunatie in zilele astea calde de vara :D.. astept cu nerabdare alte retete

    RăspundețiȘtergere